Kemma.hu videó

2024.08.11. 15:20

Évente 500 madár talál menedékre a dömösi állatvédőknél +fotók, videó

Több száz madár lel menedékre minden évben Dömösön. A Birdmania mentőközpont volt az első az országban, ami megkapta a természetvédelmi mentőhely engedélyt. Az állatvédők több, mint harminc éve gondozzák a bajba jutott állatokat.

Goletz-DeáK Viktória

Évente mintegy 50 különböző fajta madarat gondoznak, jelenleg is közel 150 példányt nevelnek és ápolnak a dömösi állatvédők. Bár a pontos számot sosem tudják megmondani, rendszeresen engednek el gyógyultat, és nincs olyan hét, hogy ne érkezne újabb szárnyas, aki védelemre szorul. 

 Több száz madár lel menedékre minden évben Dömösön. A Birdmania mentőközpont volt az első az országban, ami megkapta a természetvédelmi mentőhely engedélyt. Az állatvédők több, mint harminc éve gondozzák a bajba jutott állatokat.
A Birdmania mentőközpont állatvédői egy füsti fecskét engedtek szabadon, aki  még fiókaként került hozzájuk
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Pont időben érkeztünk a dömösi BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközponthoz, ahhoz, hogy megnézzük hogyan engednek szabadon egy kis füsti fecskét. A kismadárral a közeli kis parkba sétáltunk ki, ahol Márton András, a központ vezetője elmondta, hogy azért a teleptől távolabb engedik el a fecskét, mert a gólyák előszeretettel kapják el finom reggelinek a kisebb, szárnypróbálgató fiókákat. 

Híres állatvédők 

Andris elmesélte, hogy a kis fecskét korábban egy esztergomi család vitte be hozzájuk, valószínűleg kiesett a fészekből. A gondos és szakértői kezeknek hála szépen fejlődött és már elég nagy, hogy megkeresse a helyét a világban. A madárka kihasználva a hirtelen jött szabadságot kirepülve a kis dobozból, nagy ívben a közeli fán talált menedéket. A madárvédő elmondta, hogy ezek a madarak a központ közelében szoktak maradni a vonulásig, de többen jövőre is visszatérnek. 

A dömösi álatvédőket a helyiek már jól ismerik, de hírük már az egész országot bejárta. Főleg a gólyamentéseikről híresek, illetve az EON-nal vívott "harcukról", amiben úgy néz ki, nyerésre állnak. Andrisék több éves kitartó győzködésének hála ma már a szolgáltatóval közösen helyeznek ki a villanyoszlopok tetejére speciális, fémből készült, biztonságos gólyafészek alapokat. 

Dömösön jelenleg is 27 gólyát ápolnak. nyolcat hamarosan elengednek, hogy társaikhoz csatlakozva Afrikába repüljenek 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Mint arról korábban a Kemma.hu is beszámolt, legutóbb Kömlődre helyeztek ki műfészket. Illetve a központ közelében már a legtöbb vezeték "gólyabiztos", és azon dolgoznak, hogy minél kevesebb madár essen áldozatul a nagyfeszültségű vezetékeknek. Andris azt is elárulta, hogy egykor övék volt az első civil természetvédelmi mentőhelyi engedély, amit kiadtak. 

– A mi több éves utánajárásunkra hozták létre ezt az engedélyt, korábban ez nem létezett. Korábban csak állatkerti engedéllyel, lehetett madaraknak mentőhelyet csinálni. Ezért volt például a Hortobágyi Madárkórház is állatkertnek volt bejegyezve. Amióta megkaptuk az első engedélyt úgy tudom, hogy már további tíz engedélyt adtak ki országszere. Nagyon örülünk, hogy el tudtunk indítani egy jó dolgot – mondta az állatvédő, aki feleségével közösen, illetve néha önkéntesek segítségével látja el a több száz hozzájuk került madarat. 

Bár főleg madarak lelnek náluk menedékre, több emlőst is felneveltek már. Őzgidák, vaddisznók, sőt még hód is otthonra leltek náluk. Legtöbbjük azóta már újra a vadonban éli boldog életét. 

Indulnak a gólyák

Jelenleg a Birdmaniában 27 gólya van, amiből a következő hetekben nyolcat el is engednek. Azonban több is a központban marad, amig nem gyógyulnak teljesen fel. Van amelyiknek olyan súlyos sérülése van, hogy sosem repülhet tovább Afrikába. Ők örökre a központ gondozásában maradnak. Ilyen Maca is, aki neve ellenére fiú és akihez párja, Szófi minden évben visszatér. Idén is 5 fiókát neveltek fel, amiből egy volt a sajátjuk, négy pedig mentett tojás volt. Az öt fióka már szárnyaikat próbálgatva repked a magasban, készülnek a hosszú útra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában