Kemma.hu videó

2024.09.15. 18:35

Katonákat vezényelnek a dunai árvízhez

Szombat reggel óta folyamatosan dolgoznak Dunaalmáson és Neszmélyen is, hogy időben megépüljenek a gátak. Az árvíz elleni védekezéshez most a tatai dandár is csatlakozik.

Goletz-DeáK Viktória

A Vízügy friss előrejelzése szerint kedd magasságában érheti el a neszmélyi ártéren lévő nyaralókat a víz. Bár azokat nem lehet megvédeni az ártól, azonban az utca másik oldalán lévő családi házak védelmében már pakolják a homokzsákokat a lakók. Az árvíz elleni védekezéshez hamarosan újabb segítséget kapnak a neszmélyiek. 

A másfél méter magas, vízzel tölthető mobilgát helyett homokzsákokkal védekeznek a neszmélyi Vizimolnár utcában. Az árvíz keddre érheti el az alacsonyan fekvő kerteket.
Neszmélyen homokzsákokkal próbálnak védekezni az árvíz ellen. Hétfőn a tatai dandár katonái is segítenek a gátépítésben
Forrás: Beküldött

A védekezéshez hétfőn reggel a Magyar Honvédség is csatlakozik. A tatai dandár katonái Pilismarótra és Neszmélyre mennek segíteni a védekezésben. Mint írták: a Magyar Honvédség 1. Páncélosdandár állományából árvízvédelmi feladatokba hétfőtől bevonásra kerülnek katonáink.

Egyeztettek az árvízről 

Vasárnap délután dr. Kancz Csaba főispán és Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője is a településen járt, hogy a Vízügy szakembereivel és a polgármesterrel egyeztessenek a helyzetről. 

Dr. Kancz Csaba főispán és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is a Neszmélyrn járt, hogy a Vízügy szakembereivel és a polgármesterrel egyeztessenek a helyzetről. 
Fotó: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

A helyiek úgy gondolják, hogy a 2013-as árvízhez képest most két nap előnyben vannak. Ugyanis 11 évvel ezelőtt akkor kezdtek el homokzsákolni, amikor már 700 centin volt a Duna vízszintje. A jelenlegi adatok szerint ehhez képest most hétfő reggelre lépi át az 500 centit a Duna vízállása. 

Azonban utána gyorsan fog tovább áradni a folyó, kedd estére elérheti már akár a 700 centit is. Vagyis még mintegy két napjuk van a helyieknek, hogy megépítsék a torlaszt az utcában. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közösségi oldalán bejelentette, hogy a tatai dandár mellett a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandártól, valamint a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredtől is vezényelnek katonákat a gátakra.

Ott vagyunk, ahol szükség van ránk

– hangsúlyozta a miniszter.

Minden cikkünk a dunai árhullámról:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában