Kemma.hu videó

2024.09.17. 14:33

Megmozdult Esztergom az árvíz ellen - a katonaság is megérkezett +FOTÓK, VIDEÓ

A Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán felgyorsultak az események. Folyómenti települések mindegyikén gőzerővel zsákolják a homokot, építik a földgátakat. Az ártérben élők pedig amilyen gyorsan csak lehet, mentik, ami menthető.

Feleki Marietta

Esztergomban a jelenlegi előrejelzések szerint 760  centiméter körül tetőzik a Duna szeptember 19-20-án. Szeptember 17-én 550 centimétert mért az Országos Vízjelző Szolgálat.  A királyvárosban a máshonnan érkezett vízügyes szakembereken kívül a katasztrófavédelem és az önkéntesek, valamint a honvédség is készül a közelgő víztömegre. 

Duna árhullám árvíz esztergom
Gőzerővel zsákolják a homokot, építik a földgátakat
Fotó: F. M. / Forrás:  24 Óra

Összefogott a királyváros

Szeptember 16-a hétfő délutántól várták az önkéntes segítőket a Horváth Géza sorra, Esztergom azon részére, amely a legközelebb esik a Dunához. Kedden reggel 8 órától pedig a belváros három pontján, a Kis-Duna sétány mentén gyülekezhettek az önkéntesek, ahol egy eligazítás után, a vízügyi szakemberekkel karöltve homokzsáktöltésre és pakolásra jelentkezhettek. 

A helyszíneken gördülékenyen ment a munka, folyamatosan töltötték-szállították a homokzsákokat a Kis-Duna mellvédjéhez, amelyet eközben a vízügy szakemberei fóliáztak. A Kis-Duna egyelőre még a medrében volt, a mellvéd körülbelül 1/3-ánál állt ottjártunkkor. A prognosztizált vízállással azonban félő, hogy átbukkan a mellvéd tetején, átcsorogva a belvárosba. 

A délelőtt folyamán a tatai Klapka György I. Páncélosdandár 54 katonája is megérkezett, itt is, ahogy Pilismaróton és Neszmélyen, homokzsáktöltés és -pakolás, illetve fóliázásban segítés lesz a feladatuk. Kozák Piroska őrnagytól, a Magyar Honvédség kommunikációs tisztjétől megtudtuk: a katonák 12 órás szolgálatban lesznek Esztergomban, reggel hat és este hat óra között. 

Esztergomba- Esztergomból szinte se ki, se be

Az esztergomi árhullám miatt több útszakaszt lezártak az elmúlt napon:

  • A 11-es- út Pilismarót és Esztergom közti szakaszát
  • A 11-es út Esztergomé s a 117-es elkerülő közti szakaszát
  • Félpályán halad a forgalom a Dorogi úton a hatoskő táján,ugyanis ott is homokgátat építenek a Duna felőli sávban
  • A vonat nem közlekedik Komárom és Esztergom között
  • Esztergomon belül lezárták a Nagya Duna sétányra vezető Árok utcai hidat
  • Lezárják a Nagy Duna sétányt
  • nem lehet parkolni a Kis-Duna sétányon
  • Fontos tudni, hogy a Mária Valéria hidat nem zárják le az autóforgalom elől

Esztergomba az elkövetkező napokban Dorog és Dobogókő felől lehet csak bejutni. . A Duna várható vízszintje eléri a Prímás szigetet is, így oda behajtani már nem lehet. Mint megírtuk, a szigeten levő intézményeket is bezárják egy időre. Emiatt például a MOL Esztergom kézilabdacsapata sem hazai pályán játssza következő bajnokiját.

 Úgy tudjuk, a Vitéz János Gyakorló Iskolában is szünetet rendelnek el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában