Kemma.hu videó

2024.09.09. 11:58

Edzés közben kerestük fel a Tatai-medence OCR-eseit - pályát keresnek

A Tatai-medence OCR és Terepfutó SE sportolóit jártunkban-keltünkben láthatjuk edzeni Tatabányán a Turul környékén és a Csónakázó tónál, olykor pedig Tatán az Öreg-tó partján is. Meglátogattuk őket a vasárnapi 8.30-as edzésen, hogy a teljesített és a tervezett OCR, illetve terepfutó versenyekről beszélgessünk.

Baranyai Mihály

2022 márciusában jött létre Tatabányán a Tatai-medence OCR és Terepfutó SE (TMOT SE). Rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi OCR versenyeknek. Vasárnap reggel, érkezésünkkor a sportolók már nagy iramban rótták a kiszabott erdei köröket a Turulnál, Az egyes körök után tolódzkodtak, húzódzkodtak, hasizomgyakorlatokat végeztek. A csapatról edzés után néha készül egy-két közös kép. Ezeket most mi készítettük el.

Edzés után a TMOT SE két OCR-es reménysége a középen álló terepfutó reménységgel
Edzés után a TMOT SE két OCR-es reménysége a középen álló terepfutó reménységgel
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Endrész Csaba, az egyesületet alapító edző tartotta a tréninget. 

– A sereg után, 2011-ben sokféle sportot, edzésformát kipróbáltam, s szembe jött velem a spartan race, amely az OCR standardizált válfaja; ugyanis Tatán volt egy spartan-csoport, de mi kiváltunk, és átjöttünk Tatabányára – meséli az edző. Ezután, 2022-ben alapítottuk meg a sportegyesületet 17-en – teszi hozzá.

Megtudtuk, hogy várják az érdeklődőket akár a szabadidősport, akár a versenyzés a céljuk. Fiatalok és idősebbek csatlakozását egyaránt örömmel veszik. Heti négy edzést tartanak, amelyek futóedzésből, erősítésből és specifikus OCR edzésből állnak. 

Endrész Csaba kitért arra, hogy nincs még saját OCR-pályájuk. Úgy gondolja, hogy a pálya sokkal hatékonyabbá tenné a felkészülésüket, és akár az öttusázókét is, hiszen a következő olimpiától az OCR leváltja az öttusa lovas számát. Ehhez támogatóra volna szükségük. 

Az edző a legfrissebb eredményként a 17 éves Bányi Hannát említi, aki augusztus 25-én a WTF Spartacus 15 kilométeres terepfutó versenyén, nagy kánikulában, 160 női induló közül nyerte el az abszolút 1. helyezést.

Endrész Csaba aztán az augusztus 17-én, Badenben rendezett, 3000 méteren lezajlott Running Warriors OCR világkupa eredményeit összegezte.

Öt korosztályos versenyzővel utaztak, akik közül négyen álltak dobogóra. A közel 16 éves Miskolczi Roland korosztályos aranyérmesként a verseny abszolút legjobb idejét futotta. A nem egészen 15 éves Bors Kevin is aranyat vitt haza. Nitas János Attila ezüsttel, Hegedüs-Krisó Dénes pedig bronzzal lett gazdagabb. Koncz Adrián a 4. helyen végzett.

A csapat három versenybíróval, Endrész Ágnessel, Endrész Pannával és Váczi Kira Dorinával erősítette a világkupa szervezőit.

Vasárnapi edzés után a TMOT SE OCR-esei
Vasárnapi edzés után a TMOT SE OCR-esei
Fotó: B. M. / Forrás:  24 Óra

Kiemelkedő fontosságú volt a tatai OCR Európa-bajnokság, 2023 júniusában, amelyen Roland nagyon jól szerepelt, 4. lett. 24 korcsoportos indulóból 12-en értek célba. Ha valaki hibázik egy akadálynál, akkor levágnak róla egy karszalagot a háromból, s ha mindhármat levágják, már nem folytathatja a versenyt.

2023 őszén a belgiumi világbajnokságon Roland szintén 4. lett.

Roland ősszel korosztályos spartan race világbajnokságon indul Horvátországban. Itt a 3000 méteres távot 10-12 akadály tagolja, de lesz egy 100 méteres verseny is 12 akadállyal.

Szeptember végén Szegeden, október elején pedig Nagyatádon indulnak országos bajnoki futamokon.

Ez a kép nem edzés, hanem a sikeres badeni világkupa után készült
Ez a kép nem edzés, hanem a sikeres badeni világkupa után készült
Forrás: Beküldött

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában