Épül a mobilgát Dunaalmáson, az árvíz miatt lezárják a zsilipet

Szerdán elzárják a dunaalmási árvízvédelmi zsilipet. A szakembereknek ugyanis az árvíz mellet a háttér vizekre is figyelni kell. A házakat mobilgáttal védik.

Kemma.hu

Dunaalmáson és Neszmélyen is befejeződnek szerdára a gátak és a védművek építései. Ezek után a megfigyelő szolgálatnak kel figyelnie a kialakuló buzgárókat, átfolyásokat, hogy ha szükséges meg tudják erősíteni a gátakat. Közben a dunaalmási árvízvédelmi zsilipnél a katasztrófavédelem és a vízügy szakemberei közösen dolgoznak azon, hogy a közelben lévő családi házakat megvédjék. Azonban itt nem közvetlenül az árvíz veszélyezteti az utcákat.

Az áradás miatt a Dunába torkoló folyók is kilépnek majd a medrükből. Dunaalmáson a szakemberek az árvíz mellet a belvíz miatt is építik a gátat.
Az árvízi védekezés részeként a katasztrófavédelem és a vízügy közösen építi ki mobilgátat a dunaalmási árvízvédelmi zsilipnél, hogy megvédjék a családi házakat a víztől.
Fotó: Zetovics Mario / Forrás: 24 Óra

Molnár András az Észak-Dunántúli Vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy egy mobilgátat építenek a vízgyűjtő mellé, hogy tartsa az érkező vizet. 

Az árvíz miatt lezárják a zsilipet

– Az előrejelzések tükrében hétfőn elkezdtük az Öreg-tavat üríteni, hogy egy tározó tó legyen benne. Szerdán reggel elzárjuk az Öreg-tó zsilipjeit. A háttérvizek azonban továbbra is hozzák majd a vizet, ami a Dunába nem tud már tovább folyni. Ezért a meder megellik vízzel és kifog folyni. Ehhez kiépítünk egy árapasztót, amin átengedjük a vizet, így az Által-érből kilépő ár elkerüli a közelben lévő lakóházakat  – magyarázta a szakember, aki videónkban arról is beszél, hogy hogyan működik a mobilgát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában