Az árvíz csúcsán még innen, de a munka csúcsán már túl

Neszmélyen kerestük meg Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt. Megtudtuk, hogy a gát már-már tervezett magasságú, de az árvíz várhatóan csütörtökön éjfél tájban fog tetőzni.

Baranyai Mihály

Kedden délelőtt az árvízvédelmi irányítás helyi főhadiszállásán, a neszmélyi polgármesteri hivatalban kerestük fel Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt. A stáb jelenlévő tagjai a dunai árvízvédelemmel kapcsolatos táblázatokat egyeztettek, hívásokat fogadtak és indítottak. A tárgyalóterem falára a Hydroinfo legfrissebb diagramja vetült.

Czunyiné dr. Bertalan Judit az árvíz tetőzésének várható szintjét mutatja
Czunyiné dr. Bertalan Judit az árvíz tetőzésének várható szintjét mutatja
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

A képviselő diagramon mutatta a pillanatnyi vízállást, ami ekkor 628 centiméter volt, és várhatóan csütörtökön éjfél tájban éri el a neszmélyi tetőfokát 790 centiméternél. Ezután a vonal már lefelé hajlik. Megtudtuk, hogy a zsákok 830 centis szintig vannak pakolva. Az árvíz vélhetően nem éri el a 2013-ban mért szintet, de ez akkor lesz biztos, ha már levonult az ár.

Megtudtuk: megfeszített munka eredményeként a védekezőknek nagyjából két és fél nap előnyük van az emelkedő ár támadásával szemben. Nincs részleges evakuálás sem. Süttőnél, Nyergesújfalunál és Lábatlannál is fokozott ütemben haladnak a védekezéssel. Háromnapos előnyük van az árral szemben.

Kérés nélkül is kapjuk a stáb tagjaitól jobbról-balról a beszédes adatokat. 1925,5 ezer tonna homokot és 20 ezer darab zsákot építettek be a gátba. A tatai dandár 55 katonája és megközelítőleg 170 önkéntes dolgozik a gáton naponta.

A kormánybiztos köszönettel szólt mindazokról, akik helytálltak a gáton – az önkéntesekről, az önkéntes tűzoltókról, polgárőrökről, a Grundfos Magyarország cég, a járási hivatal és a kormányhivatal munkatársairól; valamint a tatai Bláthy szakgimnázium, a tatai református gimnázium és a Launai művészeti iskolai tanulóiról, és még sokakról.

Elmondása szerint keddtől már nincs szükség újabb önkéntesekre 

Megtudtuk, hogy hét személynek kell folyamatosan őriznie a gátat és a szivattyúkat, ugyanis hétfő 10 órától III. fokú készültségben állnak. Az őrzés azért is indokolt, mert ilyenkor jönnek a katasztrófaturisták.

Czunyiné dr. Bertalan Judit néhány szakembert név szerint is kiemelt a védekezés megszervezése kapcsán: ilyen volt Tóth Tamás és Harsányi Gábor a szolnoki vízügyi igazgatóságtól, valamint Molnár András és Trifusz Péter a győri vízügyi igazgatóság szakaszmérnökei. 

Az árvízvédelmi szakasz gátjára az utolsó homokzsákok egyikét dobják
Az árvízvédelmi szakasz gátjára az utolsó homokzsákok egyikét dobják
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában