Huszonegy évesen hazánk uniós önkéntes nagykövete - PODCAST

Kerekes Máté Istvánnal beszélgetünk. A fiatalember mindössze 21 éves, s a nemrég életre hívott Komárom-Esztergom Megye Ifjúságáért Egyesület elnöke, valamint az Európai Unió önkéntes nagykövete, s nem mellesleg egyetemen tanul. Sugár Gabriella beszélgetett vele.

Kemma.hu

Civil tevékenysége önkéntes munkával indult a Peron Music Alapítványnál 2017-ben. Nagyon megtetszett neki az itt folyó munka, a programok szervezése, így végül 2021-ig dolgozott velük. Sokat tanult, s az itt szerzett tudását később kiválóan tudta hasznosítani.

Több évtizedes kihagyás után élére állt annak a kezdeményezésnek, hogy Tatabányának ismét legyen diákpolgármestere. Munkatársaival együtt azt gondolták: kellene egy olyan platform, ahol a diákok meg tudják beszélni a dolgaikat, s erre kiváló lehetőség volt a diákokat választásra invitálni. Az első még a járvány alatt, online zajlott. Akkor választották diákpolgármesterré Kerekes Máté Istvánt.

-A Tatabányai Városi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat vezetőjeként másfél évig irányítottam a szervezet munkáját. Ez alatt az idő alatt több mint 40 programot szerveztünk, amelyekkel mintegy 2000 fiatalt mozgattunk meg. A programok sokfélesége – legyen szó kulturális, sport- vagy közösségi eseményekről – mind azt a célt szolgálta, hogy a fiatalok számára lehetőséget biztosítsunk az aktív részvételre és a közösségépítésre – mondta Kerekes Máté István.

Az elhivatottsága és a közösségért végzett munkája elismeréseként 2022-ben elnyerte a Magyarország Fiatal Önkéntese díjat. Az elismeréssel nemcsak őt, hanem azokat a közösségeket is dicsérték, amelyekkel együtt dolgozott. Ugyanebben az évben lett az Edutus Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Miután „kinőtt” a diákpolgármesterségből életre hívta barátaival a Komárom-Esztergom Megye Ifjúságáért Egyesületet. Céljuk az volt, hogy a fiatalok számára egy olyan közösségi teret hozzanak létre, ahol találkozhatnak, fejlődhetnek és aktívan részt vehetnek a közösségi életben az ifjak. Fél év után megnyitották Tatabánya első ifjúsági pontját. Ez a hely havonta több mint 100 diákot vonzott, akik itt számítógépeznek, társasjátékoznak és beszélgetnek egymással. Sajnos a hely később alkalmatlannak tűnt a rendezvények szervezésére, mivel beázások fordultak elő. A berendezések, dokumentumok

jelenleg az alelnök, Szepesi Márk saját tárolójában vannak elhelyezve. Itt sajnos nincs fűtés, így sürgősen új helyet keres az egyesület.

-Az elmúlt évek tapasztalatai és eredményei mind azt mutatják, hogy a közösségi munka és az önkéntesség hatalmas erővel bír. Azáltal, hogy másokért dolgozom, nemcsak a közösséget, hanem önmagamat is gazdagítom. Az elismerések és a sikerek motiválnak, hogy újabb célokat tűzzek ki magam elé.

Ilyen volt az a pillanat, amikor megválasztották az Európai Unió önkéntes nagykövetének. Hazánkat két civil szervezet képviseli, Máté a fiatalokra fókuszál.

Angol nyelvű online beszélgetés előzte meg a kiválasztását, s már volt is Brüsszelben „Az önkéntesség és a szolidaritás potenciáljának felszabadítása Európában” című programon. Itt az uniós civil szektorok képviselői osztották meg tapasztalataikat egymással. Kiderült például, hogy Portugáliában és Olaszországban is mennyivel könnyebb a civil szervezetek élete. Egyszerűbb az alakítás, kevesebb adminisztrációval jár a működtetés, és a támogatottságuk is jóval kiszámíthatóbb, mint hazánkban. Ezekről a tapasztalatiról beszámol az illetékes minisztérium képviselőinek is. Megbízatása december 31-éig szól.

Az egyesülettel pedig nagyon sok programot, eseményt szerveznek megyeszerte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában