Közösségi szolgálat

3 órája

Izgalmas munkával várták a fiatalokat az IKSZ börzén

Mintegy 30 különböző intézmény és szervezet munkái közül választhattak a középiskolás diákok a Güntner Arénában. Az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) börzéjét idén már hetedik alkalommal rendezik meg.

Kemma.hu

Zsúfolásig megtelt a Güntner Aréna Tatán, hol immár hetedik alkalommal szervezték meg az IKSZ börzét, ahol a középiskolások találkozhattak személyesen a környék közösségi szolgálatot kínáló intézményekkel, szervezetekkel. A rendezvényt a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság hívta életre egykor és szervezte idén is. 

Nagy segítség az IKSZ állásbörze a fiataloknak is
Nagy segítség az IKSZ állásbörze a fiataloknak is
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Társaság egy korábbi projekt keretében civil szervezetek és középiskolások bevonásával közösségfejlesztési modellt hozott létre. Az így elkészült részletes szakmai terv alapján megszületett a „Zsák a foltját” elnevezésű nagyszabású közösségi programjuk, melynek lényege, hogy az önkéntes munkát vállaló diákok és az őket fogadó civil szervezetek találkozzanak egy-egy rendezvényen.

Nagy segítség az IKSZ börze

– Tata Város Önkormányzatával és Tata Város Diákönkormányzatával együttműködve 2018-ban kettő, majd minden évben egy-egy IKSZ Börzét valósítottunk meg, összesen közel 3 000, önkéntes munkára jelentkező diák látogatóval és 25-30 fogadó szervezettel, főleg Tata és Tatabánya vonzáskörzetéből. Időközben kialakítottuk a legoptimálisabb programszervezési módszert is, egyfajta rendszert megalkotva: a fogadó szervezetekkel még a börze előtt IKSZ Műhely keretében találkozunk előzetes egyeztetésre, majd az IKSZ Börze után összegző találkozóra hívjuk a civil együttműködőket – magyarázta Tóth Balázs Gergelyné Hubik Mónika a társaság irodavezetője. Hozzáette, a visszajelzések az eddigi alkalmak után rendkívül pozitívak voltak mind a diákok, mind pedig a fogadó szervezetek felől. 

Az IKSZ Börze  sok lehetőséget kínált a diákok számára
Az IKSZ Börze  sok lehetőséget kínált a diákok számára
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– Nagyon sok diáknak nyújtott segítséget ez a börze abban, hogy eligazodjon a szervezetek között, illetve találkozzon azok képviselőivel, ezáltal megismerje őket és tevékenységüket. A civil szervezetek pedig örömmel vették és fogadták az önkénteseket – tette hozzá a szervező. 

A rendezvényen többek között idén is jelen volt a honvédség, a katasztrófavédelem, a tatai vár múzeum, a Vértes Agorája, a vöröskereszt és a Tatabányai Levéltár is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában