Tisztázták

3 órája

Elárulták a rendőrök: csak emiatt büntetik a flakonozást

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a MOHU visszaváltási rendszerének kérdéseiről. Arról is, hogy többen összegyűjtik a flakonokat a kukákból, majd pénzzé teszik azokat egy automatában. Most a rendőrség válaszolt, elárulták mely esetekben büntetnek.

Kemma.hu

Az Országos Rendőr-főkapitányság tisztázta, hogy mely esetekben büntetik a flakonozást. Közleményükben kiemelték, hogy a hulladék kérdése társadalmi kérdés, kezelése társadalmi felelősség.

A flakonozás szabályai
A flakonozás nem minden esetben büntetendő
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Éppen ezért rendelkezik a törvény úgy, hogy

a hulladéknak mindig van tulajdonosa.

Fontos ugyanis, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor senki nem visel felelősséget érte, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számonkérhető – szerepel az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében, ahol kiemelték azt is, hogy ez azonban csak az érem egyik oldala.

Mint írják, közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba, az újrafeldolgozásra.

Kiemelték, hogy az ebben közreműködők nem büntetést, hanem hatalmas köszönetet érdemelnek, hiszen a mások által kidobott, visszaváltható palackokat gyűjtik össze, és viszik el a gyűjtőpontra. Azt azonban mindenképpen tudniuk kell, hogy önmagában ezért a tevékenységéért nem kell rendőri fellépéssel számolniuk.

A rendőrség minden esetben szem előtt tartja, hogy melyek a törvényi szabályozás mögött húzódó valós társadalmi érdekek. Éppen ezért pusztán az, hogy valaki a mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjti, nem ad okot rendőri intézkedésre. 

Rendőri intézkedéssel csak annak kell számolnia, aki mindezt nem a társadalmi együttélés szabályai szerint teszi: aki kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, a lakóközösséget zavarva, hangoskodva, megbotránkoztató módon viselkedik

– világít rá a közlemény. 

Flakonozás: nem büntetés a cél

A rendőrségnek nem célja, hogy a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklassa; az ő tevékenységüket nem minősíti társadalomra veszélyesnek. Céljuk ebben az esetben sem a büntetés, hanem a társadalmi normák betartatása és a békés együttélés biztosítása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában