Mésztelep születése: a városrész a sok tonna por árnyékában

Mésztelep. Ma Tatabánya perifériáján van, már-már lesajnált külváros. Nem mindig volt ez így. Dallos István a Képes történelem 69. epizódjában sok izgalmas képet mutatott, hogy miként éltek az emberek, s ragaszkodtak kis házaikhoz Mésztelepen, a hatalmas kémények árnyékában. Sugár Gabriella beszélgetett a helytörténésszel, fotóművésszel.

Sugár Gabi

A telep az 1900-as évek elején épült. Térképet is hozott István, ahol jól látszanak az utcák, a településrész elrendezése. Épült ide iskola, élelemtár. Ezekről képeket is hozott Dallos István.  A mésztelepi élelemtár 1913-ban épülhetett a MÁK Rt. jóvoltából, az iskola egy évvel korábban, s akkor száznál is több gyerek járt ide, a Társulati Elemi Iskolába. Ezt az intézményt 1990-ben felújították, majd átköltöztették innen a gyerekeket a Füzes Utcai Általános Iskolába, s ezt követően hetek alatt tűnt el az épület. 

A korabeli képeken az is látszik, hogy Mésztelep határában a felsőgallaiak még művelték a földeket. 
A cementgyár az egyik legnagyobb szennyezőanyag kibocsátó volt a környéken. Egy kémény 2 tonna port szórt szét. Ennek ellenére a közelében élők nem akartak elköltözni.

Képeken látszanak idősek, fiatalok, már a gettósodott környezetben is. Látható több képen a kőbányász kápolna: mikor még egy turista jelzés is szerepelt az oldalán, majd amikor már ajtó sem volt rajta. 

Látszik, hogy a házak oldalán madarakat tartottak kalitkában az itt élők. Van a fotó a nyolcvanas években még működő Kőszikla kocsmából, s a váltás, amikor az omladozó házak oldalát a világvevő antennák lepik el, vagy ahogy valaki az udvarában egy igazi gyerekszigetet hozott létre. A képsorozat különlegessége, hogy nagy részét már Dallos István készítette. Jelen volt a terület átalakításakor, bontások, robbantások, és kitelepítések időszakában is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában