Felhúzták a mobilgátat Táton - élesben vizsgázik a védműrendszer

Az Únyi patak magas vízállása miatt felállították Táton a 2014-ben telepített mobilgátat.

Kemma.hu

A fő úttal párhuzamosan futó, védművet keresztülszelő kishídon szeptember 19-én így lezárták a kulisszanyílást. 

Most vizsgázik a mobilgát

Mint Túri Lajos polgármester a helyszínen elmondta: a Táttól Nyergesújfaluig 2014-ben és 2020-ban kiépített védműrendszer igazi próbája a mostani árvíz, hiszen 2013 óta nem volt ilyen mértékű a Duna vízszintje. Ráadásul a mobilgátat is most vetik be először élesben a patak ellen. 

Szabó Miklós, az ÉDUVÍZIG szakemberem Tát árvízvédelmi vezetője kiemelte: szeptember 20-án pénteken estefelé tetőzik a Duna. 

— A patakban van felszíngörbeesés, ez alapján próbáltuk kijelölni az esztergomihoz mért szintet, amely a Spar melletti kis hídon jelöltük is. Ebben is van egy kis biztonsági ráhagyás. Ezt a szintet elérheti a patak, akkor már a hídon folyik át a víz, ezért emeljük be a mobilgátat, a kifolyást megállítandó.

A szakember elmondta azt is, hogy a mostani prognózisok alapján a mobilgát alsó egyharmadáig érhet csak a víz, így Tát biztonságban van. Emellett a védműrendszer is ellátja feladatát, jelenleg a 117-es út Duna felőli oldalán áll a víz, bár már az útfelülettel majdnem egy szinten. Az ÉDUVÍZIG szakemberei egyébként 24 órás szolgálatban állomásoznak és bástyaként figyelik a Dunát a védmű egyes pontjain.

A mobilgát alapja egy 2 méter mélységben levő, betonba helyezett rozsdamentes acél gerenda. Erre rögzítették a két közbenső oszlopot. Az oszlopok közé helyezték a 9 darab, egyenként 20 centiméter magas, gumitömítéssel ellátott betétgerendát. Az oszlopokat és a gerendákat 6 darab leszorító elemmel rögzítették.

A védművön keresztül fut egyébként a 4-es vasútvonal is, ennek táti szakaszán, a patak feletti hídon kővel megrakott vasúti kocsival súlyozzák le a sínt, nehogy az emelkedő víz felnyomja azt.

Védmű nélkül három település úszna

2014-ben készült el több mint 3121 méteren át Tát térségében, az Únyi és Kenyérmezei-patak mentén a töltés építése. A töltés kiépítésével három település: Tát, Tokod és Tokodaltáró van azóta biztonságban az árvizektől. A védmű építése előtt elöntötte a települések egy részét a Duna. Legutóbb a 2013-as árvíz okozott nagy károkat a területen. 

Az Únyi patak felett a védvonal kiépítésével egyidőben telepítették a mobilgátat is, amellyel egy 80 centiméter magasságban, 7,75 méter szélességben lehet védeni a kulisszanlást. A falat egyébként kizárólag III. fokú árvízvédelmi készültség esetén építik fel, amennyiben az árvíz tetőzése az esztergomi vízmércén mért 765 centiméter, vagy azt meghaladó szinten várható.

2020-ban egyébként gyakorlatot tartottak a helyszínen, ahol a Kemma.hu is jelen volt. Akkor teljes magasságában állították fel a falat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában