Árvíz

4 órája

Pityu az árvíz fogságában, a gőzhajón maradt + videó

A Hajóskanzent már teljesen belepte a víz. A Neszmély gőzöshöz száraz lábbal nem lehet már bemenni. Pityu, a Hajóskanzen cicája pedig úszó otthonán várja, hogy elvonuljon az árvíz.

Goletz-DeáK Viktória

A neszmélyi Hajóskanzennél szeptember 19-én délelőtt már 750 centiméteren állt a Duna szintje a vízmérce szerint. A vasúti töltés oldalán, ahol korábban a kerékpárút haladt, egy csónak volt kikötve. Szaniszló Tibor, a Neszmély hajóskapitánya már csak evezve jutott el a gőzöshöz, hogy többek között megetesse a méltán híres hajóskapitány cicát, Pityut, aki az árvíz miatt most a hajón tölti a napjait. 

A Hajóskanzent már teljesen belepte a víz. A Neszmély gőzöshöz száraz lábbal nem lehet már bemenni. Pityu, a Hajóskanzen cicája pedig úszó otthonán várja, hogy elvonuljon az árvíz.
Pityu, a Hajóskanzen cicája az úszó otthonán várja, hogy elvonuljon az árvíz
Forrás: beküldött

Ottjártunkkkor a kapitány elmondta, hogy pont Pityut mennek meglátogatni, aki a gőzösön várja, hogy levonuljon az ár. A macskák ragaszkodnak az otthonukhoz, ami esetében a hajó. Ha lehoznák onnan, akkor is egyre csak próbálna visszajutni „haza”. A környéken mászkálna, a közelben lévő, forgalmas úton pedig könnyen elüthetne egy autó. Ezért hát a kandúr a hajón maradt biztonságban, egyedül.

 

Pityu az árvíztől se fél 

– Naponta négyszer kievezünk a hajóhoz, hogy ellenőrizzük a köteleket. Természetesen ilyenkor Pityut is megnézzük, hogy van, és viszünk neki ennivalót is. Láthatóan nem zavarja, hogy a víz teljesen körülvette, és hogy újra és újra magára hagyjuk – tudtuk meg a cica gazdájától, aki elárulta, hogy Pityu hétfőn még kiúszott a partra, azonban most, a magas vízben már nem vállalja a kalandot. A folyó sodrása ugyanis már nagyon erős. A csónakkal is vigyázni kell, nehogy bevigye a fák közé az ár. 

A Hajóskanzent már teljesen belepte a víz. A Neszmély gőzöshöz száraz lábbal nem lehet már bemenni. Pityu, a Hajóskanzen cicája pedig úszó otthonán várja, hogy elvonuljon az árvíz.
A kandúr a napot főleg evéssel és extra lustálkodással tölti, illetve a szokásos ellenőrzőkörútját járja végig a hajón
Forrás: beküldött

Mint arról korábban beszámoltunk, nem ez az első árvíz, amit a hajóskapitány cica a gőzösön tölt. 

 

− Pár évvel ezelőtt volt egy nagyobb árvíz, amikor a Duna kiömlött a partra és a hajóhoz csak úgy lehetett bemenni, hogy egy darabig térdig gázoltunk a vízben. Pityu pont a parton volt, amikor jött az ár, és mire vissza akart térni, már jó pár méter széles víz választotta el a hajótól. Kíváncsian figyeltük fentről, hogy mit fog tenni: megoldja-e egyedül vagy ki kell mennünk érte, hiszen köztudott, hogy a macskák nincsenek nagyon jó viszonyban a vízzel − vágott bele a történetbe Tibor, akit akkor még meglepett a kandúr reakciója.

Pityu elkezdett besétálni a vízbe. Már a lába közepéig érhetett a Duna, amikor felugrott a járó korlátra, hogy azon folytassa útját. Azonban a járó lejtett, így pár méter után a korlát is eltűnt a víz alatt. A kandúr azonban nem rettent meg: amikor látta, hogy innen nincs tovább, egy gyönyörűen kivitelezett fejessel beugrott a vízbe és az utolsó métereket úszva tette meg a hajóig.

A sztorit mosolyogva idézte fel a cica gazdája, aki szerint Pityu nemcsak cuki és szép, de nagyon jó vadász is.

A tavaly decemberi kisebb árvízkor is a hajón ragadt a kandúr, bár akkor hamar levonult az ár. Szerencséjére most is a Neszmélyen volt, amikor elérte a kikötőt az árvíz, így kényelmesen szemlélhette a fedélzetről, hogy lassan, de biztosan ellepi a büfét, majd a játszóteret is a víz. Mint megtudtuk: Pityut nem zavarja, hogy ideiglenesen a hajóra szűkült az élettere. A napot főleg evéssel és extra lustálkodással tölti. Illetve a szokásos ellenőrzőkörútját járja végig. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában