Friss adatok: közel a tetőzés, így áll most a Duna Komáromnál és Esztergomnál

Már nyakunkon van a dunai árvíz tetőzése a vármegyei szakaszon. Pénteken Komáromnál és Esztergomnál is elérheti az árvíz hízásának csúcspontját a Duna.

Kemma.hu

Továbbra is mohó a Duna, nem hagyja abba a hízást. A 24 óránként adatokból azonban az derült ki, hogy valamelyest lassult az ár emelkedése, már egészen éri el a folyó a az egy nap alatti 1 méteres emelkedést. Ennek ellenére még mindig nem érte el a dunai árvíz a tetőpontját a komárom-esztergomi szakaszon.

Lassan csúcsára ér a Duna a vármegyei szakaszon, pénteken jöhet az árvíz tetőzése a legfrissebb adatok szerint
Lassan csúcsára ér a Duna a vármegyei szakaszon, pénteken jöhet az árvíz tetőzése a legfrissebb adatok szerint
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24Óra

Közel az árvíz tetőzése a vármegyei szakaszon

Szeptember 19-én reggel 6 órakor Komáromnál már túllépte a 7,5 méteres magasságot, egészen pontosan 766 centiméteren áll. Esztergomnál a 6 órakor mért adatok szerint 714 centimétert mutatott a víz szintje. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg úgy tűnik, hogy Komáromnál 790 centiméteren lehet a tetőzés. Előreláthatólag a Duna ezt a szintjét szeptember 20-án hajnali 1 órakor érheti el, ahogy azt az alábbi grafikon is mutatja.

Komáromnál péntek hajnalban érhet csúcsra a Duna
Komáromnál péntek hajnalban érhet csúcsra a Duna
Forrás: vizugy.hu

A jelenlegi számítások szerint ettől a magasságtól a dunai ár tetőpontja Esztergomnál el fog maradni. Ott a mostani adatokat figyelembe véve 759 centiméter lehet a csúcs, amelyet szeptember 20-án 13 órára várnak a szakemberek.

Esztergomnál is kicsivel több mint 24 óra múlva jöhet a dunai árvíz tetőzése
Esztergomnál is kicsivel több mint 24 óra múlva jöhet a dunai árvíz tetőzése
Forrás: vizugy.hu

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádióban úgy nyilatkozott, hogy kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban.

– A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon – mondta, közölve azt is, hogy a vízgyűjtő területeken már nem esik az eső, így az áradásnak nincs utánpótlása, ugyanakkor a hó olvadásából származó víz lassíthatja az apadást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában