Bulvár-celeb

7 órája

Olyan ősi aranypénzt találtak, hogy még a kutatók is megdöbbentek

Az aranypénzt egy bulgáriai ásatáson találták, olyan értékes, hogy a kutatók is zavarba jöttek, amikor meglátták. A laikusok pedig egyenesen az időutazás újabb bizonyítékának látták az érméket.

MW

A tudósok találtak magyarázatot arra, mit kereshettek azon a helyen a régi érmék

Forrás: Shutterstock

Fotó: Bukhta Yurii

Ősi aranypénzt találtak a régészek egy olyan helyen, ahol elvileg nem lehetett volna. A kutatók egy bulgáriai ásatás során bukkantak a különleges leletre. Az öt bizánci érme, amelyek elkészítése Nagy Justinianus uralkodásának idejére tehető, az észak-bulgáriai Debnevo falu egyik lelőhelyén szunnyadt idáig. Justinianus császár i.sz. 527 és 565 között uralta a Bizánci Birodalmat - olvasható az Origón.

A leletek megtalálását Sztilijan Ivanov, az Országos Régészeti és Múzeumi Intézet docense jelentette be, hozzátéve, hogy őt magát is zavarba ejti az eset.

A falu, ahol az ásatások zajlottak, közel van egy 5. században épült erődhöz, az aranypénz is ehhez az időszakhoz kapcsolható. A most megtalált érmék - amelyek közepén Justinianus arca látható - azonban egy jóval később, nagyjából a 10. században épült ház maradványai közt voltak. A pénzérméket ide kattintva tekintheti meg.

Female,Expert,Checks,Gold,Coin,With,Magnifying,Glass.,Estimating,The
A rejtélyes aranyérméket a kutatók szerint örökségként őrizték évszázadokon át
Fotó: megaflopp / Forrás: Shutterstock

Azaz valaki félezer évvel a használatuk után még birtokolta a tallérokat.

Az összeesküvés-elméletek hívei időutazásról beszélnek a hír kapcsán, a kutatók persze más véleményen vannak. A házról annyit lehet tudni, hogy még ugyanabban a században leégett, amikor épült - írta meg a Promotions.hu.

A történészek szerint az érméket a 10. században is értékesnek tartották és a középkori lakosok valószínűleg örökségként őrizték azokat. Három érme kiváló állapotban van, másik kettőt pedig összeolvadva találtak meg. A régészek szerint valószínűleg megolvadtak a középkori házat elpusztító tűzben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!