Emma és a halálfejes lepke

5 órája

Borbély Alexandra ismét olyan filmben szerepel, ami Oscar-díjat is kaphat

Nemzetközi film kategóriában Szlovákia az Emma és a halálfejes lepke című filmet indítja az Oscar-díjra. A mozi főszereplője az észak-komáromi kötődésű Borbély Alexandra.

Körtvélyfáy Dina

Ahogy az ujszo.com is megírta, a magyar fővárosban élő Borbély Alexandra színésznőnek ez az első komolyabb szlovák filmszerepe. A rendező, Iveta Grófová kifejezetten rá szabta Marika szerepét, mert kisebbségi színésznőt keresett, aki emberileg is képes átérezni a főhős helyzetét.

Borbély Alexandra az Oscarra nevezett filmben
Borbély Alexandra az Oscarra nevezett filmben
Fotó: Filmový festival Cinematik Piešťany / Forrás: Facebook

A történet egy Pozsony melletti, vegyes lakosságú faluban játszódik 1942-ben, főhőse egy magyar varrónő, aki egy cseh zsidó kisfiút bújtat a szlovák nácik elől.

– Ami számomra egyszerűen magával ragadó a történetben: ez a nő nem babusgatja, hanem csak védi, óvja a gyereket, de meghalni is képes lenne érte. Komoly kérdéseket vetett fel bennem a film. Például a küldetésemet az anyasággal. Hol van, hová tűnik mellette az életem? Hogyan neveljek boldog gyereket? – mondta az Új Szónak Borbély Alexandra Karlovy Varyban, a nemzetközi premiert követően.

Borbély Alexandra sok elismerést kap

Borbély Alexandra korábban is szerepelt már Oscarra nevezett filmben. A Testről és lélekről című alkotás az Oscar-díj végső, ötös listájára bekerült a kategóriájában. A végső győztes azonban a chilei A Fantastic Woman című film lett. Enyedi Ildikó drámáját Magyarország nevezte az Oscarra még 2017-ben. A film ezt megelőzően elnyerte a fődíjat a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén, Borbély Alexandra pedig megkapta érte a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat. A színésznő, aki egyébként az észak-komáromi Selye János Gimnázium egykor diákja, 2018-ban Jászai Mari-díjat is átvehetett.

Borbély Alexandrának köszönhetően két magyar kötődésű film is versenybe szállhat majd az Oscarért. A nemzetközi filmek kategóriában Magyarország a Semmelweis című alkotást nevezte, amelyet Koltai Lajos rendezett. A főszerepben Vecsei H. Miklós és Nagy Katica látható. A filmet mintegy 350 ezren nézték meg a mozikban. A végső öt jelölt listáját januárban hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat pedig márciusban adják át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!