Kemma.hu videó

2024.08.16. 12:24

Indulnak a gólyák Afrikába, azonban nem mindegyik gólya kelhet útra + videó

Egyre több madár indul el Afrika felé, hogy a hűvösebb hónapokat az ősi kontinensen töltse. A gólyafészkekből is sorra repülnek ki a fiókák, hogy társaikhoz csatlakozzanak. Gábor azonban nem ilyen szerencsés, ő örökre a madármentőknél marad.

Kemma.hu

Gábor egy hat éves gólya, ami már hat éve él a dömösi BirdMania - Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontban. Még fiókaként került a madárvédőkhöz Tápiószentmárton környékéről. Feltehetően kilökték testvérei a fészekből, a központ vezetője, Márton András és felesége, Judit pedig a szárnyaik alá vették a kis gólyát. 

birdmania gólya
Gábor, a hatéves gólya a központban marad. Túl szelíd, hogy elengedjék 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Egy nagy röpdében várnak az indulásra a madárvédő központban élő mentett gólyák. Közülük többen is hamarosan útnak indulhatnak, azonban többen is örökre a röpde lakói maradnak. Márton András elmondta, hogy az egyik ilyen gólya Gábor, aki tollas, nagy fiókaként került a mentőközpontba. 

Több gólya is itthon marad 

– Minden gólya más személyiség, ugyanúgy mint az emberek. Gábor pedig egy barátságos gólya, pedig nagy fiókaként került hozzánk. Ennek ellenére a legbarátságosabb azok közül, amiket mi neveltünk fel. Persze, őt sem úgy neveltük, hogy szelíd legyen, de neki egyszerűen ilyen a személyisége – mondta a madárvédő. Közben a többi szárnyas biztos távolba, a röpde végébe sétált, Gábor azonban továbbra is „gazdája” közelében maradt. Azonban a központ vezetője nem örül védence szelídségének. 

– Gábor annyira szelíd, hogy nem merjük elengedni. Majd tavasszal fogjuk itt helyben kiengedni. Ugyanis a Luca nevű gólyával párba álltak, szeretnénk csinálni nekik egy fészkelési lehetőséget a közelben. És bízunk benne, hogy befészkelnek és itt maradnak – árulta el terveiket a madárvédő.

A következő napokban a madármentő központban lévő gólyák is hamarosan útra kelnek 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

– Ebből a kilenc gólyából, aki itt van a röpdében, kettő marad nálunk tartósan. A kis bicebóca, vagyis BB, illetve a Kis Vaksi, akinek csak egy szeme van. A többiek pár napon belül kirepülnek. Most kezdenek ide érni a Németországból Magyarországon keresztül Isztambul felé vonuló gólyák, hozzájuk be tudnak csatlakozni – magyarázta Márton András, aki azt is elmondta, hogy pont vonulási útvonalon van a mentőközpont. 

– Úgy jönnek Németországból a gólyák, hogy követik a Dunát. Győrnél térnek le Bábolna felé, vagyis már nem szorosan a folyó vonalát követik. Nagyjából Tát környékén lefordulnak jobbra, átmennek Dorog felett, majd felénk veszik az irányt, kikerülik a Szent Mihály hegyet, utána Vác felett folytatják tovább az útjukat – árulta el a szakember. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában