Bulvár-celeb

13 órája

Nemhogy ajánlott, ősztől egyenesen kötelező ezt a vitamint szedni

Nagyon fontos már szeptembertől szedni a D-vitamint, hiszen a napsugarak egyre gyengébbek, az immunrendszerünk pedig nagy kihívások elé néz.

MW

Az immunrendszerünk meg fogja köszönni, ha D-vitaminnal erősítjük

Forrás: Shutterstock

A statisztikák szerint az európai emberek 30–50 százaléka szenved D-vitamin-hiánytól. A szervezet számára pedig nagyon fontos a D3- és D2-vitamin. A D3 többnyire a napsugarak hatására képződik a bőrben. Ez nyáron valószínűleg meg is történik, ugyanis napi 15-20 perc pótolhatta a szervezetünkben a hiányzó mennyiséget. Szeptembertől viszont erre már nem igazán van lehetőség. 

Ha nem szedünk elegendő mennyiségű D-vitamint, csökkenhet a kalciumszintünk, ez gyengítheti a csontokat, csontelváltozásokat okozhat, de akár krónikus fáradtságot és depressziót is. 

Rendszeres szedése mellett ezeket, sőt az időskori csontritkulást, esetleges csonttöréseket is megelőzhetjük. A D-vitamin hiánya elsősorban az idősebb generációra veszélyes, de manapság már a fiatalok körében is előfordul.

A D-vitamin hiánya elsősorban az idősebbeket érinti, de a fiataloknál is előfordulhat
Forrás:  Shutterstock

A D-vitamint ősszel és télen vitaminkészítményekkel és egészséges táplálékokkal is pótolhatjuk. Azonban pusztán élelmiszerekkel ezt manapság szinte lehetetlen megtenni. 

Miért szedjük?

Nagyon fontos szerepe van az immunrendszer normál működéséhez, hozzájárul a fogak és a csontok egészséges működéséhez, a kalcium és foszfor felszívódásához, valamint segíti az izomfunkciókat. Az őszi időszakban védelmet nyújt a fertőző betegségekkel szemben és megvéd a gyulladásos betegségektől – hívja fel a figyelmet cikkében a Ripost.

tojás
A tojás is jó D-vitamin-forrás
Fotó: Timolina / Forrás:  Shutterstock

Egészséges ételek D-vitaminnal

  • zsíros halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla
  • tej- és tejtermékek
  • tőkehalmáj
  • tojás
  • máj
  • gombák
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!