Komáromi kéjelgés

11 órája

Számadó Emese előadásából kiderült, miért jártak a katonák a Hatkéményesbe

Kemma.hu

Az Endresz Csoport Komáromiak komáromiaknak Komáromról című előadássorozatában izgalmas témákról tudhat meg többet minden alkalommal a hallgatóság, legutóbb Számadó Emese jóvoltából.

Számadó Emese ezúttal a komáromi prostitúció történetéről tartott előadást
Számadó Emese ezúttal a komáromi prostitúció történetéről tartott előadást
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

A komáromi kéjelgési ügyről – prostitúció egy Duna-menti katonavárosban című előadásra sokan voltak kíváncsiak. Számadó Emese elmondta, a kéjnők már az ókori Rómában is jelen voltak, így valószínűleg Brigetióban is lehettek bordélyok a katonaváros mivolta miatt. Eddig azonban nem került elő olyan lelet, ami erre utalna.

Számadó Emese arról is beszélt, a bordélyházak működését és a kéjnők foglalkoztatását hazánkban helyi rendeletek szabályozták. Az első ilyen rendeletet Budán adták ki 1867-ben, Komáromban pedig 1880-ban jelent meg hasonló dokumentum.

Számadó Emese kitért rá, a 19. század második feléből vizsgáltak levéltári forrásokat ebből az derült ki, alsóhangon tíz-tizenkét bordélyház működött a városban, hetven kéjnővel. Egy 1869-ből származó statisztikai adat alapján Újszőnyben az egyik kocsma bordély is lehetett a Gyár utcában, itt összesen öt hölgy nyilvánította magát kéjnőnek, ezen kívül pedig további két magánprostituált is működött a városrészben.

Számadó Emese: a hatóságok szigorúan vették a kéjnők rendszeres vizsgálatát

A kéjelgési szabályrendelet azt is előírta, hol lehetnek bordélyok. A Gyár utcában például egészen a második világháború végéig működött az úgynevezett Hatkéményes. A rendelet a működést ekképp szabályozta: ha a bordélyt egy nő üzemeltette, annak be kellett töltenie a harmincadik életévét, a prostituáltaknak pedig legalább 17 évesnek kellett lenniük.

A szabályzat arra is kitért, Komáromban tizenkét bordély lehetett legfeljebb, a források alapján pedig volt olyan időszak, amikor működött is ennyi. A rendelet arról is írt, hogy egyszerre tizenkét lányt lehetett alkalmazni.

Számadó Emese rámutatott, a hatóságok rendkívül szigorúan vették az ott dolgozók rendszeres vizsgálatát. A tulajdonosnak ezt minden nap meg kellett tennie, emellett a tisztifőorvos hetente kétszer megvizsgálta a kéjhölgyeket. Erről nyilvántartást is kellett vezetnie, amelyet le kellett adnia a rendőrkapitány hivatalában.

Az esemény kezdetén Arlett Tamás, az Endresz Csoport vezetője is köszöntötte a résztvevőket és Számadó Emesét, akinek gratulált nemrégiben kapott állami elismeréséhez is. Elmondta azt is, a Komáromiak komáromiaknak Komáromról előadások folytatódnak a jövőben a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Mindezek mellett beszélt arról is, hogy szeretnének több alkalommal kerékpáros és gyalogostúrákat is rendezni, amelyekről a Facebook-oldalukon adnak majd részletes tájékoztatást. A kirándulásaikhoz bárki csatlakozhat majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában