Változás

4 órája

Leváltják a Nők 40-et? Gyökeresen megváltozhat a nők kedvezményes nyugdíja pár éven belül

Az egyik legtöbb fejtörést okozó probléma a kedvezményes nyugdíjjogosultságot szerzett hölgyek számára az, hogy mikor érdemes igényelniük a Nők 40 nyugellátást, azonnal vagy halasztva. A Nők 40 új változatát – a legfrissebb információ szerint – Nők 43+ néven jövőre vezethetik be. A nyugdíjkorhatár ezzel nem emelkedik, de érdemes átgondolni, mikor élnek az asszonyok a kedvezményes visszavonulás lehetőségével.

Kemma.hu

Ha megvan a negyven éves szolgálati idő, akkor a nagy kérdés az, érdemes-e várni vagy jobb azonnal igényelni a nyugdíjat? A Teol olvasója abban kérte a portál segítségét, hogy mi lenne a célszerűbb: december elején meglesz a 40 éves munkaviszonya, ezt a nyugdíjfolyósító is igazolta neki, viszont ott azt a tanácsot kapta, hogy ha rádolgozna 101 napot, akkor még jobban járna, mert 2 százalékkal nőne a nyugdíja összege. Ugyanakkor attól tart, hogy jövőre, ha bevezetik a Nők 43+ változatot, akkor őt az negatívan érinti majd. Részletezzük, mi az, amit a nők nyugdíjkorhatára ügyében most mindenképp tudni kell, de kitérünk arra is, hogy a tolnai asszony döntése a 2025-ös 13. havi nyugdíját is befolyásolja.

A nők nyugdíjkorhatára gyökeresen megváltozhat néhány évben belül
A nők nyugdíjkorhatára gyökeresen megváltozhat néhány évben belül
Forrás: Beküldött

Mi most a nyugdíjkorhatár a nőknél és várható-e változás?

Mint azt korábban mi is kiemeltük, a kérdés több mint fontos, a férfiakkal ellentétben ugyanis a nők kortól függetlenül jogosultak a kedvezményes öregségi nyugdíjra, ha megvan a 40 év jogosultsági idejük. Emellett a gyermekek száma is befolyásoló tényező. Erről a témáról az alábbi cikkünkben írtuk részletesen: 

Hamarosan bevezethetik a nők 40 helyett a nők 43+ változatot

NyugdíjGuru News legfrissebb hírlevelében arról ír, hogy amint teljesülnek a nők kedvezményes nyugdíjának feltételei, célszerű haladéktalanul igényelni a nyugellátást minden olyan hölgynek, akinek a személyes helyzete ezt indokolja: nincs munkája, nem megfelelő a munkahelye, ott leépítés várható, törékeny az egészségi állapota vagy egyszerűen csak több időt szeretne tölteni a családjával. 

De annak is érdemes azonnal igényelni a kedvezményes nyugdíjat, aki tovább szeretne dolgozni a munkahelyén, és erre lehetősége is van. Ugyanis – már nyugdíjasként – nagyon kedvezővé válnak az alkalmazásának feltételei. Neki járulékmentessé válik a nyugdíj melletti keresete, amit korlátozás nélkül felvehet, ha a versenyszférában dolgozik, emellett a nyugdíj szüneteltetése alól mentesített több közszférás ágazatban is. A munkáltatója pedig mentesül a 13 százalékos szocho fizetése alól a nyugdíjaskénti keresete után. 

Sok nő tart attól, hogy szigorodnak a feltételek

A nőkben kételyeket ébreszt, hogy a kedvezményes nyugdíj feltételei változnak-e vagy maradnak az eddigi lehetőségek, ezért nem akarnak késlekedni az igényléssel. A feltételek szigorításától való félelem nem alaptalan, hiszen a nyugdíjkorhatár folytonos emelésével szinte minden hölgy elmehet az általános érvényes korhatár betöltése előtt nyugdíjba. A nyugdíjkorhatár emelése az elmúlt években megállt, 2022-től a 65. év betöltése (és legalább 20 év szolgálati idő) kell a visszavonuláshoz fő szabály szerint.

A Hitelforum.hu arról írt, hogy 2025-ben bevezethetik a Nők 43+-t. Érdemes azt is számba venni – a Nyugdíjguru segítségével – hogy januártól milyen szolgálati időtartamok nem számíthatók bele a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe.

De mik nem vehetők számításba a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor?

Sem a szakmunkásképzésben, sem a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető évek nem vehetők számításba a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor.

A tanulmányi időszakok közül kizárólag a szakmunkástanuló kötelező nyári gyakorlatát, valamint a szakközépiskolai tanuló biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban eltöltött nyári gyakorlatát lehet beszámítani.

A felsőfokú oktatásban részt vett hölgyek még több évet veszítenek a jogosultsági idejükből, hiszen az egyetemi, főiskolai évek egyáltalán nem számíthatók be a jogosultsági időbe, még akkor sem, ha egyébként szolgálati időnek minősülnek (a felsőfokú tanulmányi időtartam akkor szolgálati idő, ha 1998. január 1. előtt nappali tagozaton járt főiskolára, egyetemre a hallgató).

A gyermekek száma is befolyásolja a Nők 40-et

Hogyan alakul a nyugdíjkorhatár nőknél? Az alap 65 év mellett ők ugye előbb is visszavolnulhatnak, ha megvan a 40 év jogosultsági idejük. Mint azt az Államkincstár írja, a 40 évből legalább 32-nek kell keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időnek lennie, azaz a gyermeknevelésre tekintettel elismerhető jogosultsági idő a 40 éven belül, legfeljebb 8 év lehet, de a nyugdíj 40 év keresőtevékenység alapján is megállapítható. A nők korkedvezményes öregségi nyugdíja esetén a 32, keresőtevékenységgel, vagyis munkával töltött idő 25-re is csökkenhet. 

  • Ugyanis eltérő szabály vonatkozik azokra a nőkre, akik 5 vagy több gyermeket neveltek fel. 
  • Esetükben a 40 év jogosultsági időn belül a 32 év keresőtevékenységgel töltött szolgálati idő 5 gyermek esetén egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de legfeljebb 7 évvel csökken. 
  • Ha viszont valaki gyermekek otthongondozási díjában részesült, vagy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre tekintettel részesült ápolási díjban, vagy 1998. január 1-jét megelőzően gyermekek otthongondozási díjának minősülő szolgálati időt szerezett, a 40 év jogosultsági időn belül 30 év keresőtevékenység szükséges.

Változik-e még idén a nyugdíjkorhatár? 

Mint arról korábban beszámoltunk, 2012-től a kormány számos olyan szabálymódosítást vezetett be, amely érintett több nyugdíjjellegű juttatást, így például megszűnt a rokkantsági nyugdíj, és táppénzjellegű juttatások lettek helyette bevezetve, az új elnevezés pedig rehabillitációs ellátás valamint rokkantsági ellátás.

Idén azonban már nem lesz jelentős nyugdíjváltozás, így várhatóan az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályok már nem változnak. Mindez azt jelenti, hogy főszabályként a betöltött 65. év a nyugdíjkorhatár. Aki 1960-ban született, arra a 65. év betöltése utáni nyugdíjazás vonatkozik, vagyis 2025-ben mehet nyugdíjba. A Nők 40 kapcsán azért tartanak sokan a Nők 43-tól vagy a Nők 43 plusztól, mert előbbi beveztésekor az a 62 éves nyugdíjkorhatárhoz volt igazítva, de ez most már ugye 65 év.

+1 érdekes infó a nyugdíjról: megtudtuk, ki kaphat 13. havi nyugdíjat

Mint megírtuk, a tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző esztendő legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesült. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki eddig kapott, most is kap majd, a 13. havi nyugdíj 2025-ben pedig annak jár, aki 2024-ben vonult vissza az aktív pályafutásától. Tehát aki 1960-ban született és az életkora alapján jövőre megy nyugdíjba, majd csak 2026-ban lesz jogosult erre a plusz pénzre. Visszatérve a cikkünk elején szereplő hölgy esetére: ha még 2024-ben elmegy nyugdíjba, hap 13. havit 2025-ben, de ha jövőre (mondjuk január 5-én), akkor már csak 2026-ban lesz erre jogosult.

Mennyi nyugdíj jár?

Számos nyugdíj kalkulátor érhető el az interneten. Az Államkincstár honlapján is található önkiszolgáló felület, ahol beírhatjuk az adatokat, a rendszer pedig megadja a választ a kérdésre, hogy mennyi nyugdíj jár.

Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán arról is írt szeptemberben, hogy a nyugdíjemelés hogy alakulhat 2025-ben. Mint fogalmazott, az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat majd az emelés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában