Táblaavatás

2 órája

Márványtábla hirdeti a kocsi hungarikumot

Ünneplő csoport gyűlt össze a kocsi Kocsimúzeum előtt. A bejáratnál ezentúl márványtábla hirdeti, hogy a kis falu híres találmánya immár hungarikum.

Kemma.hu

Az eseményen Simon László, búcsúzó polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Popovics Györgyöt, a vármegyei közgyűlés elnökét, valamint Bódis Jánosné korábbi és Nagy Árpád megválasztott polgármestert, továbbá a térség településeinek első embereit és Dobos Gábort, a Kocsimúzeum vezetőjét. A hungarikum tiszteletére szervezett ünnepségről a mimegyenk.hu számolt be

Ünneplő csoport gyűlt össze a kocsi Kocsimúzeum előtt. A bejáratnál ezentúl márványtábla hirdeti, hogy a kis falu híres találmánya immár hungarikum.
A kocsi Kocsimúzeum bejáratánál ezentúl márványtábla hirdeti, hogy a kis falu híres találmánya immár hungarikum
Fotó: mimegyenk.hu

Simon László beszédében felidézte azt a negyedszázados utat, amelyet a kocsi kocsi bejárt, míg végül – ahogy fogalmazott – sikerült feltolni az értéktár piramis csúcsára, a hungarikumok közé. Popovics György örömteli bejelentéssel érkezett, tolmácsolva a vármegyei közgyűlés előző napi döntését, amely szerint Vármegyéért díjat szavaztak meg a kocsi kiállítóhely intézményének.

A kocsi hungarikum 

– A döntés annyira friss, hogy még nem tudtam elhozni a kitüntetést, mert ezután készítik el a plakettet és az oklevelet. Lesz majd ünnepélyes átadás, de úgy gondoltam, hogy ha a mai napon ünnepség van itt, akkor ezt a jó hírt nem tarthatom magamban – fogalmazott a közgyűlési elnök. Czunyiné dr. Bertalan Judit arról beszélt, hogy a sikeres hungarikummá válás után most az a feladat, hogy ne csak a megyében ismerjék a kocsit, hanem hazánkban, nemzetünkben is.

– Éljünk a kocsi kocsi identitásképző erejével, hogy magyar ember bárhol büszkén mondhassa el, a kocsi kocsi azért hungarikum, mert ezt a komoly technológiai újítást is mi magyarok adtuk a világnak.

Az emléktábla

A beszédek után megkoszorúzták a múzeum bejárata előtt elhelyezett emléktáblát, amin ez áll:

„A kocsi szekér az ősi magyar szekér formavilágát követve, Kocs település mesteremberei keze munkáját, leleményességét dicsérve a XV. században alakult ki. Híre túlszárnyalta az ország határait, így rövid időn belül nemzetközi ismertséget, elismertséget szerzett. Mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy elnevezése mindmáig megtalálható az európai nyelvek többségében.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában