Bulvár-celeb

3 órája

Sürgősen takarítsa ki ezt az eszközt, ha nem szeretne halláskárosodást kapni

Mennyire koszos a fülese? Ha megtudja, mennyi kórokozó tud megtelepedni rajta, garantált, hogy rögtön megtisztítja.

MW

Az ujjainkkal rengeteg baktériumot juttatunk így a fülünkbe

Forrás: Shutterstock

Hiába használjuk akár naponta több órát át a fülhallgatónkat, csak kevesen gondolnak arra, hogy alaposan le kéne fertőtleníteni. A kutatások szerint ugyanis hemzseg a kórokozóktól, és nemcsak a láthatóan rátapadt fülzsír okozhat súlyos egészségi problémát. 

Fontos tisztán tartani a fülhallgatónkat, különben árthatunk az egészségünknek
Forrás:  Shutterstock

Mivel a kezünkkel helyezzük a fülünkbe, a baktériumok az ujjainkról átkerülnek a fülesre, így pedig bejuthatnak a hallójáratunkba.

Egy fülhallgatón akár hatszor több baktérium is lehet, mint a konyhai mosogatóban, 330-szor több kórokozó, mint a konyhapulton és akár több ezerszer is több mikróba, mint egy vágódeszkán. 

A gyakran használt fülhallgató csak úgy hemzseg a baktériumoktól, melyek hosszú távú használat során könnyen okozhatnak allergiás reakciót, fülfertőzést – írja a Mindmegette az Orlando Ent & Allergy cikkére hivatkozva. Fontos tudni, hogy a fülfertőzés súlyos esetben halláskárosodáshoz is vezethet.

koszos fülhallgató
A koszos fülhallgatók akadályozzák a fülzsír távozását
Forrás:  Shutterstock

A hallójáratba dugható fülhallgatókkal nemcsak az a probléma, hogy koszosak lesznek, hanem akadályozzák a  természetes módon keletkező fülzsír távozását is, ami így beszorul, felhalmozódhat, és további problémákat okozhat.

Hogyan tisztítsuk?

Legyen szó sima vagy vezeték nélküli, gumiharangos vagy anélküli, mindegyik fajtát gyakran kellene tisztítani. Napi használat mellett hetente egyszer alaposan le kell takarítani. Alkoholos törlőkendővel, vagy fertőtlenítő spray-vel átitatott vattakoronggal, esetleg fültisztítóval tisztítsuk meg, szedjük le a szöszöket, koszt, port, fülzsírt, és ha kell, még egyszer törölgessük át az alkoholos kendővel, vattapamaccsal, majd hagyjuk teljesen megszáradni.

A kis gumiharangokat ne alkoholos szerrel tisztítsuk, hanem szedjük le, és mosogatószeres vízben mossuk el, majd alaposan öblítsük át.  A fülhallgatón található pici hangszórókat puha eszközzel, például alkoholos szerbe áztatott fültisztító pálcikával töröljük át, és szintén hagyjuk levegőn teljesen megszáradni. Ne használjunk a művelethez semmilyen hegyes eszközt, mert kárt tehetünk benne!

Nemcsak a fülhallgató fülbe helyezhető részét, hanem a kábelt, sőt a töltődobozt is meg kell tisztítani. Mindkettő esetében alkalmazhatóak az alkoholos törlőkendők és a fültisztító pálcikák.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!