Nyugdíj

2024.08.18. 11:31

Rossz hír az 1960 után születetteknek

Mikor leszek nyugdíjas? Számít, hogy hány gyermeket szültem? Sokan teszik fel maguknak a kérdést, így utánanéztünk, hogyan alakul a nyugdíjkorhatár.

Kemma.hu

Rossz hír jött azoknak, akik 1960 után születtek, egyre tolódik a nyugdíjkorhatár

Forrás: Kurucz Árpád / Forrás: Magyar Nemzet

A nyugdíjkorhatár meglehetősen gyors ütemben emelkedik, számos korábbi kedvezmény is megszűnt az elmúlt években, ami még inkább megnehezíti a megfelelő tájékozódást. Most rossz hír jött az 1960 után születetteknek – erről írt a Hitel Fórum

Rossz hír jött azoknak, akik 1960 után születtek, egyre tolódik a nyugdíjkorhatár
Nyugdíjkorhatár: ez vár az 1960 után születettekre
Forrás: Kurucz Árpád / Forrás: Magyar Nemzet

A nyugdíjkorhatár számítása

A nyugdíjkorhatár emelése fokozatosan zajlik, zajlott hazánkban. Friss felmérések alapján a magyar lakosság megtakarításai egyre jobban nőnek, és a 45 év felettiek elsősorban a nyugdíjas időkre gyűjtenek, mert sajnálatos módon nem igazán bíznak a jelenlegi nyugdíjrendszerben.

2012-től a kormány számos olyan szabálymódosítást vezetett be, amely érintett több nyugdíjjellegű juttatást, így például megszűnt a rokkantsági nyugdíj, és táppénzjellegű juttatások lettek helyette bevezetve, az új elnevezés pedig rehabillitációs ellátás valamint rokkantsági ellátás.

Idén azonban már nem lesz jelentős nyugdíjváltozás, így várhatóan az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályok már nem változnak. Mindez azt jelenti, hogy főszabályként  a betöltött 65. év a nyugdíjkorhatár. Aki 1960-ban született, arra a 65. év betöltése utáni nyugdíjazás vonatkozik, vagyis 2025-ben mehet nyugdíjba.

Legalább 20 év szolgálati idő kell

E szerint a törvény szerint pedig öregségi nyugdíjba vonulhat idén az a személy, aki legalább 20 év szolgálati időt tudhat maga mögött, a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte, és a nyugdíjbavonulása napján már nem áll jogviszonyban.

Aki 1960-ban született, rá a 65. év betöltése utáni nyugdíjazás vonatkozik, vagyis 2025-ben mehet nyugdíjba. A kormány 2010 óta szinte észrevétlenül, apró részletekben, de folyamatosan emelte a nőkre és a férfiakra vonatkozó nyugdíjkorhatárt. A nők kedvezményes nyugdíjazása továbbra is lehetőség. Ahogy az Államkincstár írja, ehez 40 év jogosultsági (abból 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati) idő kell, de a gyermekek számától függően a szolgálati idő csökkenhet, az ötödik gyermektől egy-egy évvel, legfeljebb pedig héttel.

Erre a nyugdíjkorhatárra számítanak az emberek

A Világgazdaság arról ír a K&H biztos jövő kutatásának legfrissebb eredményei alapján, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt azok száma, akik magasabb nyugdíjkorhatárra számítanak. A 30–59 éves korosztály körében 2019 óta negyedévente elkészített felmérés szerint míg öt éve a megkérdezettek 24 százaléka gondolta azt, hogy csak 70 évesen tud majd nyugdíjba menni, addig a legfrissebb felmérésben már 33 százalék számított erre.

További részletek a teol.hu oldalán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában