Nyugdíjkorhatár és -emelés

3 órája

Kőbe vésik a 13. havi nyugdíjat, de van egy rossz hírünk a 2025-ben visszavonulóknak

Orbán Viktor pedig bejelentette, hogy állandósítják a nyugdíjasok egyik nagy segítségét állandósítják a jövő évi költségvetésben. A 13. havi nyugdíj 2025 februárjában már ötödik alkalommal kapják meg a visszavonultak. De kinek jár pontosan ez a juttatás? Minden nyugdíjas megkapja? Utánajártunk.

Kemma.hu

Mint azt a Vaol.hu is írja, Orbán Viktor félórás parlamenti felszólalásának egyik lényeges eleme volt szeptember 30-án, hogy állandósítják a 13. havi nyugdíjat a jövő évi költségvetésben. 

Orbán Viktor bejelentette: állandósítják a 13. havi nyugdíjat a jövő évi költségvetésben. Mondjuk, kinek jár a 13. havi nyugdíj és hogy mekkora lesz az emelés.
2025 januárjában nyugdíjemelés érkezik, februárbna pedig a 13. havi nyugdíj
Fotó: Ujvári Sándor / Forrás: Baon

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2000-ben Komárom-Esztergomban 33 ezer 176 forint volt az átlag nyugdíj Komárom-Esztergomban, 2010-ben 88 ezer 407,  2020-ban ezer 136 557, míg 2024-ben 223 ezer 101. Ez utóbbi szám magasabb, mint a Veszprém vármegyei (217 ezer 591 forint), és alig alacsonyabb, mint a Fejér megyei 226 ezer 647. A dunántúli átlag egyébként 212 ezer 382 forint. 2020 januárjában szűkebb hazánkban 78 ezer 940 nyugdíjas élt.

Vasi testvérlapunknak egy nyugdíjas arról beszélt a bejelentés kapcsán, hogy jól jön a 13. havi nyugdíj az év elején, de ő decemberben jobban szereti, mert akkor a karácsonyi bevásárlásnál jelentett segítséget az összeg. Egy másik időskorú úgy fogalmazott, hogy ez a pénz biztonsági tartalék a kortársainak. Ő és a felesége például félreteszi mindig. 

Az MTI infografikája szerint egyébként a Komárom-Esztergom váregyeihez hasonló összegből 160 ezer 182 nyugdíjas gazdálkodik, vagyis ennyien kapják majd meg ezt a pénzt (220 és 239 ezer forint közötti) 13. havi nyugdíjként. 

Nyugdíjban és ellátásban részesülők az ellátás összege szerint Magyarországon. A 13. havi nyugdíj ennyit jelent pluszban az ellátásban részesülőknek
Hányan és milyen összegű 13. havi nyugdíjra számíthatnak? Itt a válasz
Forrás: MTI

A geszti kihelyezett kormányülésen is téma mindez. Mint az MTI írja, az október 1-jén kezdődött kétnapos tanácskozáson a munkáshitel, a magyar kisvállalkozások tőkejuttatása, a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázása és a 13. havi nyugdíj állandósítása is szerepel a napirendek között. A 13. havi nyugdíjat  2025 februárjában egyébként már ötödik alkalommal fogja kifizetni a kormány, januárban pedig nyugdíjemelés előzi majd meg.

Hogyan alakul a nyugdíjkorhatár?

Mint arról korábban írtunk, fő szabály szerint nyugdíjra az jogosult, aki a 65. életévét betöltötte és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Ebben az esetben úgynevezett öregségi teljes nyugdíjat állapítanak meg. Fontos tudni, hogy öregségi nyugdíjra az a 65 éves is jogosult, akinek legalább 15 év szolgálati ideje van. Ő ebben az esetben öregségi résznyugdíjat kaphat. 

Azonban számít is az, hogy férfi vagy nő szeretne-e nyugdíjba menni, illetve utóbbiaknál a gyerekek száma is

Varga Mihály pénzügyminiszter, mint arról a Világgazdaság is írt, szeptember elején jelentette be a Facebook-oldalán, hogy nemcsak tovább emelik a nyugdíjakat, de jövő februárban 13. havi nyugdíjat is fizetni fognak az időseknek. 

Ki kaphat 13. havi nyugdíjat?

Mint az ado.hu felhívta rá a figyelmet, a tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző esztendő legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesült. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki eddig kapott, 13. havi nyugdíj 2025-ben pedig annak jár, aki 2024-ben vonult vissza az aktív pályafutását. Tehát aki 1960-ban született és a kora alapján, jövőre megy el nyugdíjba, majd csak 2026-ban lesz jogosult erre a plusz pénzre.

Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán arról is írt szeptemberben, hogy a nyugdíjemelés 2025-ben hogy alakulhat. Mint fogalmazott, az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat majd az emelés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában