Figyelemfelhívás

2024.09.05. 12:08

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor bor, ha bor, akkor mustgáz

Minden évben országszerte több alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, ahol az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők.

Kemma.hu

A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik. A must erjedésekor felszabaduló szén-dioxid halálos veszélyt jelenthet, hiszen nehezebb a levegőnél, a pincékben alulról felfelé terjeszkedve gyűlhet össze, kiszorítva az oxigént a helyiségből. A balesetek megelőzése érdekében gondoskodni kell a pincék megfelelő szellőzéséről, és érdemes gázérzékelő riasztóberendezést is felszerelni - olvasható az oroszlany.hu oldalon.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, azonban mivel másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket eszméletvesztés, végül fulladás követheti.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak a külső levegőtől függetlenített, úgynevezett sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában