Örökség

6 órája

Ismerd meg a tatabányai bányászat legrégibb ipari műemlékét!

A szén útja című rendezvényre hívja érdeklődőit a skanzen. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 21-én 15 órakor kezdődnek a programok.

Kemma.hu

A Kulturális Örökség Napjait megünnepli Tatabánya is. Ennek apropóján a Bányászati és Ipari skanzenben lehet nyomon követni, milyen volt a szén útja.

A szén útja előadás Tatabányán
A szén útja című előadás kezdődik a skanzenben
Forrás: Beküldött

A tatabányai bányászat első évtizedeiben az ipari táj meghatározó építményei voltak az aknatornyok. Feladatuk többféle volt: személy- és anyagszállítás, levegőztetés, tömedékelés. Az I/a akna 1941-ig működött, akkor a szénvagyon lefejtése után az üzem használható berendezései más, még termelő üzemekbe kerültek.

A XV-ös akna mélyítését 1940-ben kezdték el, először a lejtaknát, majd a következő évben a függőleges aknát. A megszűnő I/a üzemből ezért került a XV-ös aknára a torony, ahol 1976-ig segítette a termelést, majd utána évekig a kiszolgáló üzemet.

Az „öreg XV-ös” 1987-ben a Tatabányai Múzeum kezelésébe került, és az egykori üzem létesítményeivel együtt – szerencsés véletlenként – így őrződött meg a helyi bányászat egyik korai műszaki emléke is. 2020-2021-ben felújítási és állagmegőrzési munkákat végeztek rajta. A statikai vizsgálat során kiderült, hogy az aknatorony fémszerkezete még mindig ép, akár a kast is képes lenne megtartani.

A szén útja és díja

Az előadás díjmentes, akik előtte vagy utána a teljes skanzent megtekintenék, belépőjegy váltásával tehetik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában