Segítség

6 órája

Pilismaróton építenek homokzsákból gátat a tatabányai tűzoltók

Egyre nagyobb kihívás felvenni a harcot a szélsőséges időjárással. Mindez a katasztrófavédelmi kirendeltség beszámolójában hangzott el, amelyben a tatabányai tűzoltók munkáját értékelték.

Kemma.hu

Jelen pillanatban is tatabányai tűzoltók dolgoznak a gátakon Pilismarótnál, hogy megfékezzék a Duna áradását. Mindezt Janky Róbert alezredestől, a Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől tudtuk meg, aki a tatabányai közgyűlésen beszámolt a kirendeltség tavalyi munkájáról.

Tatabányai tűzoltók segítenek homokzsákot pakolni Pilismarótnál
Tatabányai tűzoltók segítenek homokzsákot pakolni Pilismarótnál
Fotó: Flajsz Péter/illusztráció / Forrás:  24 Óra

A tűzoltók minden erejüket bevetik az árhullámok megfékezéséhez: három napja dolgoznak 7-8 órás pihenővel megszakítva. Az aktualitáson túl beszámolt arról is, hogy 80 tűzoltó lát el készenléti szolgálatot, akiknek évről évre egyre több munkát ad a műszaki mentés. Ezalatt pedig nemcsak a közúti baleseteket érette, hanem - miként fogalmazott- a szélsőséges időjárási körülmények okoznak gondot. Például az erős szélviharok, vagy éppen az árvíz-veszély, most 30-an vannak Pilismaróton. A tatabányai kirendeltség 29 település tűzoltási feladatait látja el, és 27 önkéntes tűzoltó egyesület segíti munkájukat.

Az alezredes elmondta, hogy a kirendeltség személyi állománya a megnövekedett feladatmennyiség és a végrehajtáshoz szükséges időt figyelembe véve jól teljesített. Az új jogszabályok, előírások alkalmazására az állomány felkészült, illetve folyamatosan bővíti az ismereteit mind önképzés mind szervezett továbbképzések formájában. 

Tatabányai tűzoltók segítenek homokzsákot pakolni Pilismarótnál
Janky Róbert alezredes, a Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője beszámolóját elfogadták a képviselők
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Janky Róbert hozzátette azt is, hogy a hatósági szakterület rendszeres képzésekkel tart lépést a jogszabályváltozások teremtette új szakmai kihívásokkal. – Erősítettük a közúti, vasúti és vízi veszélyes anyagszállítás hatósági felügyeletét a rendszeres, hatékony és jogszerű ellenőrzésekkel. Súlyos ipari baleset, elhúzódó beavatkozás nem volt, mely a lakosság minden napjait befolyásolta volna – tette hozzá és azt is, hogy a gyors ragállóképesség, a hatékony, jogszerű intézkedések és a magas szintű hivatástudat jellemezte az állomány egész évi munkáját.

A tatabányai tűzoltók munkája felbecsülhetetlen

A tatabányai képviselők közül sokan köszönetet mondtak az áldozatos munkáért, amit a tatabányaiak védelme érdekében végeznek. Támogatásuk és együttérzésük kifejezéseként egyhangúan elfogadták a 2023-as beszámolót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!