Árvízhelyzet a szomszédban is: Szlovákiában tovább emelkedik a Duna és a Morva vízszintje

Továbbra is emelkedik a Morva (szlovákul Morava) és a Duna vízszintje Nyugat-Szlovákiában, a Duna a fővárosban, Pozsonyban délután tetőzhet - jelentette hétfő reggel a szlovák média.

Kemma.hu

Az MTI beszámolója szerint a Morva folyó mentén fekvő Kopcsány községben a szlovák meteorológusok által előrejelzettnél gyorsabban emelkedik a vízszint.

árvíz, Pozsony, Szlovákia Duna,
Árvíz Szlovákiában is: így árad a Duna Pozsonyban 2024. szeptember 15-én
Fotó: Tomás Hrivnák / Forrás: MTI/AP/Tomás Hrivnák

A Duna reggel Pozsonyban 866 centiméterre emelkedett, és a nap folyamán a vízszint várhatóan kilenc méternél is magasabb lesz. A magas víz miatt a fővárosban egyes villamos-, busz- és trolibuszjáratok módosított útvonalon közlekednek. Az óvárost árvízvédelmi gátakkal igyekeznek megvédeni a Dunától.

Nyugat- és Közép-Szlovákiában közlekedési problémákkal kell számolniuk az árvíz miatt, egyes szakaszokat elöntött a víz, máshol pedig kidőlt fák okoznak gondot. Az eredeti előrejelzésektől eltérően a legnagyobb nehézségek Szlovákiában nem a Morva medencéjében, hanem a Dunán várhatók, mivel a Németország és Ausztria felől érkező árhullám a vártnál nagyobb lesz - mondta Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter.

Komárom-Esztergomban több településen is gőzerővel készültek-készülnek a gyorsan érkező dunai árhullámra ezekben a napokban. Nyergesújfalun is elkezdődtek az előkészületek a gyorsan emelkedő Duna vízszintje miatti árhullám ellen. Neszmélyen a védekezéshez többek között csatlakozott dr. Horváth József, a település jegyzője, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és dr. Kancz Csaba főispán is. 

Dunaalmáson pedig egy emberként fogott össze a lakosság, hogy megvédjék a falut. A református egyházközösség és a polgármester felhívására több mint százan építették a gátakat, hogy megelőzzék az árvíz pusztítását.

Friss hírek a dunai árhullámról egy helyen:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában