Árak árvíz után: forintokat vitt el a Duna a folyóparti ingatlanok értékéből?

Folyamatosan vonul le az áradás a Dunán. Az árvíz nyoma nem tűnik el egyik napról a másikra, helyenként az ingatlanokban is jelentős kárt okozott. De mi a helyzet az ingatlanárakkal? Annak, hogy a folyóparti ingatlanok ára is lement-e az árral együtt, a Mandiner járt utána.

Kemma.hu

Az ártérre épült, kisebb-nagyobb részben elárasztott házak szomorú látványa kapcsán a Mandiner.hu-ban felmerült a kérdés, hogy vajon mennyivel alacsonyabbak, illetve alacsonyabbak-e egyáltalán az ingatlanárak azokon a területeken, ártereken, amelyeken az árvíz nagy eséllyel problémákat okoz, vagy elzárhat a külvilágtól? Ingatlanpiaci szakértőket, ingatlanközvetítőket kérdeztek.

árvíz, Duna, Neszmély, Dunaalmás
Az árvíz kisebb-nagyobb károkat okozott az ingatlanokban, és ez az árakra is hatással volt
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– A vízközeli, ártereken elhelyezkedő ingatlanok összességében nem tekinthetők olcsóbbnak, mint a víztől távolabb eső utcák házai – szögezte le nekik Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője. A cég aktuális kínálatának 0,3 százaléka vízközeli vagy közvetlen vízparti ingatlan. A víz közelében található ingatlanok iránt még a lehetséges árvíz ellenére is van kereslet. Településtől, lokációtól függ, hogy az adott folyó közelsége forintosítható előny az ingatlaneladás során, vagy éppen ellenkezőleg: inkább az ingatlan árát negatívan befolyásoló tényező.

– Az ártéri kockázatokkal, a kár veszélyével a vevők is tisztában vannak, de különleges környezetért, a természeti szépségekért cserébe elfogadják – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezérigazgatója. A Duna közelsége a Dunakanyar településein, például Szentendrén emeli az árat, de jó példa erre a népszerű Római-part is Budapesten. Ugyanakkor egy Tisza-menti, kisebb településen viszont már inkább csökkenti az árvíznek való kitettség az ingatlan értékét a Duna House adatai szerint.

A víz közelsége jelentős szempont, ami hatással van a vásárlók döntésére: lendít a keresleten vagy visszaveti az érdeklődést, vagyis mindenképpen befolyásolja az eladhatóságot.

Vásárláskor erre kell figyelni

Benedikt Károly szerint minden esetben érdemes kiemelten szemügyre venni a tulajdoni lapot, amennyiben ártérben elhelyezkedő vízparti, vízközeli ingatlant keres a vevő, hiszen azok az ingatlanok, amelyek nincsenek megfelelő védelem alatt, vagyis kitettek az árvíznek, azok esetében a tulajdoni lapon fel van tüntetve az ártéri jelölés. Ha a vevőnek az árvízveszélynek kitett ingatlan megvásárlásához hitelre is szüksége van, érdemes alaposan utánajárni, hogy egyáltalán hitelezhető-e az adott ingatlan. Van olyan bank, ahol magasabb kamattal ugyan, de lehet találni olyan konstrukciót, amivel hitelezhető egy ilyen típusú ingatlan is. Ezt azonban szintén nagyban befolyásolja a lokáció.

Egy belterületen belül elhelyezkedő, keresettebb településeken található ingatlan esetében könnyebben kaphat hitelt a vásárló, de egy kisebb, kevésbé keresett, esetleg külterületi házra csekélyebb eséllyel adnak kölcsönt a pénzintézetek.

Kiemelten fontos az is, hogy csak akkor fogadják el a bankok az ártéri ingatlant fedezetként, ha köthető rá megfelelő biztosítás

– sorolta a szakértő.

Árak ás árvíz

Ahol az árvíz nagy eséllyel problémát okoz, konkrétan az ártereken illetve hullámtérben, ezt a tényt az ingatlanpiaci szereplők beárazzák, ami értékcsökkenést okoz az ingatlanok árában a Balla Ingatlan vezérigazgatójának tapasztalatai szerint.

A szakember kifejtette, hogy ezeken a területeken a szokásostól eltérő az építési mód,  az épületek megpróbálnak kiemelkedni a várható legmagasabb árszint fölé, az építtetők a korábbi nagyobb áradások legmagasabb értékeit veszik alapul. Ahol ez nem megoldható, ott a nagy eséllyel víz alá kerülő ingatlanrészek úgy épülnek meg, hogy ebben kisebb mértékben tudjon az árvíz kárt okozni, tudtuk meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!