Rekordközeli vízmennyiség érkezik a Dunán - friss infók az árhullámról

Több mint egy métert emelkedett a Duna vízállása 24 óra alatt a Komárom-Esztergom vármegyei szakaszon. Szeptember 16-ra az árvízvédelmi fokozatokat is megemelték több szakaszon.

Kemma.hu

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a komáromi és az esztergomi Duna-szakaszon szeptember 16-án reggel hat órától. A Duna Győr-Moson-Sopron vármegyei szakaszán már harmadfokú a védekezési szint. 

Több mint egy métert emelkedett a Duna vízállása 24 óra alatt a Komárom-Esztergom vármegyei szakaszon. Az árvízvédelmi fokozatokat is megemelték több szakaszon.
A neszmélyi hajóskanzen hétvégén. Ennél most már jóval magasabb a Duna vízállása. Az árvíz miatt katonák is érkeznek a településre
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint 

  • Komáromnál hétfő reggel hétkor 510 centiméter volt a Duna vízállása. Ez 108 centis emelkedés 24 óra alatt. 
  • Esztergomban ugyanennyi idő alatt 332 centiről 450-re nőtt a víz szintje, ez 118 centis emelkedés. 

Az árvíz elleni védekezéshez egyre többen csatlakoznak. AZ OVF szóvivője, Siklós Gabriella hétfő reggel az M1-en arról számolt be, hogy rekordközeli vízmennyiség érkezik majd az árvízzel a Szigetközbe, ahol már jelen van több mint ötszáz szakemberük, és a legfrissebb előrejelzés szerint egyre biztosabb, hogy a Dunán nagyon nagy mennyiségű víz érkezik az országba. Hozzátette, az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a 2013-as tetőzéseknél a Budapestig tartó szakaszon és a fővárosban átlagosan körülbelül 40 centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás.

Mint az MTI írja, azt is elmondta a vízügy szóvivője, hogy a Traun, az Enns és a Bécsi-medence vízgyűjtő területein még mindig esik az eső, ezeket az adatokat még pontosítani kell majd. Vízügyes szempontból a legkomolyabb helyzetre a Szigetközben és a Lajta mentén lehet számítani, hiszen - mint mondta - oda érkezik meg először Magyarországra az árhullám a Dunán.

Több vármegyei településen is gőzerővel készültek-készülnek a gyorsan érkező dunai árhullámra ezekben a napokban. Nyergesújfalun is elkezdődtek az előkészületek a gyorsan emelkedő Duna vízszintje miatti árhullám ellen. Neszmélyen a védekezéshez többek között csatlakozott dr. Horváth József, a település jegyzője, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és dr. Kancz Csaba főispán is. 

Nyergesújfalun, az eterniti városrész nem közterületen lévő lakásainál a feltöltött talaj miatt a homokzsákolás tíz éve nem vezetett eredményre, akkor el kellett hagyni az ingatlanokat és erre kell készülni most is. Az érintett családokat, lakókat hétfőn felkeresik a városháza dolgozói mindhárom utcában. 

A neszmélyi helyzetről a jegyző elmondta, hogy úgy számolnak, egész péntekig magas lesz a vízállás. A mostani előrejelzés szerint a 2013-as árvíz közelében lehet, ami azt jelenti, hogy a vasúti hidak alját is elérheti a víz. Úgyhogy minden átereszt, ami a faluból a Dunába megy, el kell tömíteni. Egy vasúti átjáróba mintegy 2500 homokzsákot, majd a falu felőli oldalról csaknem 60 köbméter homokot kell tenni, hogy meglegyen a nyílások teljes tömítése. Ilyen nyílásból a faluban van hat darab, amiket egyenként be kell tömedékelni.

Katonákkal és lángossal az árvíz ellen

A védekezéshez hétfőn reggel a Magyar Honvédség is csatlakozik. A tatai dandár katonái Pilismarótra és Neszmélyre mennek segíteni a védekezésben. Az árhullám emelkedését jól mutatja, hogy a táti kőgát már a hétvégén víz alá került.

Makay Tibor, Dunaalmás polgármestere a Kemma.hu-t arról tájékoztatta vasárnap, hogy szombaton 150 ember dolgozott 8-20 óráig, vasárnap is körülbelül száz emberrel vágtak neki a homokzsákok pakolásának, gátépítésnek. A településre mintegy 230 tonna homokot már leszállították, ebből mintegy 16 ezer zsákot töltöttek meg vasárnap délelőttig. Felkészülve minden eshetőségre, rendeltek még 150 tonna homokot, ez hat nyerges vontatónyi mennyiség. A településen egy kisgyerekes családnak már el kellett hagynia az otthonát. A népszerű Almási lángos ingyen étellel segítette a gátépítők munkáját.

Friss hírek a dunai árhullámról egy helyen:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában