Árvízvédelem

21 órája

Az árvíz miatt 24 órán keresztül mennek a szivattyúk + fotók, videó

A vasúti töltés alatti átjárókat több tízezer homokzsákkal már eltorlaszolták. Azonban több helyen is csordogál a víz, ezért az árvíz levonultáig 24 órában kell mennie a szivattyúknak.

Kemma.hu

Az utolsó homokzsák is felkerült a nyúlgátra a neszmélyi Vízimolnár utcában. Az ötszáz méter hosszú, néhol másfél méter magas védvonal időben elkészült, hiszen az árvíz már a nyaralók kertjében van. Csütörtökre pedig már elérheti az utcát is. 

A vasúti töltés alatti átjárókat több tízezer homokzsákkal már eltorlaszolták. Azonban több helyen is csordogál a víz. Ezért az árvíz levonultáig 24 órában kell mennie a szivattyúknak.
Dunaalmáson és Neszmélyen az összes gát megépült. A vízügy előrejelzése szerint az árvíz csütörtök éjjel tetőzhet a településeken 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Neszmélyen összesen hat átereszt kellett homokzsákokkal eltorlaszolni. Egy nyílásba több ezer darab homokzsákot építettek, amit fóliával védtek, illetve a falu oldaláról homokkal támasztottak meg. Azonban van, ahol még így is csordogál a víz. A Hajóskanzen lejáratánál, illetve a Molnár közben is áttört a víz a másik oldalra, ugyanis a rágcsálók és a növények az elmúlt években észrevehetetlenül vájatokat ástak maguknak a vasúti töltés alatt.

Árvíz alatt szivattyúznak

A település természetesen felkészült erre is, így már be is vetették a nagy teljesítményű szivattyúkat, amikkel a töltés tetején visszaemelik a vizet a Dunába. 

A vasúti töltés alatti átjárókat több tízezer homokzsákkal már eltorlaszolták. Azonban több helyen is csordogál a víz. Ezért az árvíz levonultáig 24 órában kell mennie a szivattyúknak.
A szivattyúknak az ár levonulásáig 24 órán keresztül menniük kell 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Az árvíz nagysága talán a neszmélyi Hajóskanzennél a leglátványosabb, hiszen itt a Dunából kilátszó vízmérce, és a félig ellepett régi hajótest jól mutatja, hogy mennyire megemelkedett a folyó vízszintje. A figyelmesebb szemek pedig azt is észrevehetik, hogy a játszótér mászókájának már csak a legteteje látszik ki a vízből.

Dunaalmáson a Hivatal közben még erősen tart a gát. A református templom melletti kis utcát azonban már víz borítja. Dr. Makay Tibor, a település polgármestere a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy azon a részen nem a vasúti átjáró alatti részt torlaszolták el homokzsákokkal, hanem a kertek vonalába építették fel a védvonalat. Az utcában pedig egy narancssárga vonallal jelölték, hogy várhatóan meddig fog a víz felmenni. A Vízügy előrejelzése szerint a Fő utat nem fogja elérni az ár. 

Közben Dunaalmáson és Neszmélyen is megjelentek a katasztrófaturisták. Vannak, akik a síneken sétálva fotózzák a víz térhódítását, a bátrabbak pedig kerékpárra pattanva tekernek végig a részben víz alá került kerékpárúton. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában