Testületi ülés

2024.08.29. 17:00

Másodjára sem fogadták el Szücsné megszorításait +fotók

Hat napirendi pontot tárgyalt a tatabányai grémium, majd interpellációk, kérdések és képviselői felszólalások következtek. Az augusztus 29-i testületi ülésen kétségkívül a legfontosabb kérdés az volt, sikerül-e végre megállapodni a milliárdos adóbevétel hiány kiküszöböléséről.

Kemma.hu

Az elmúlt két alkalommal kudarcba fulladt a képviselők törekvése és nem sikerült stabil, kiegyensúlyozott költségvetési számokban megállapodni. Az egyet nem értés oka az volt, hogy nem várt adóbevétel hiánnyal szembesült a grémium az idei önkormányzati választásokat követő ülésen, júniusban. Mint kiderült, a 29 milliárdos költségvetés egy részét (1,3 milliárd) túltervezték. Így ma délelőtt újra tárgyaltak a lehetséges megvonásokról a testületi ülésen. Az ügynek voltak pártolói és ellenzői, utóbbiak pedig most is többen voltak. Szücsné Posztovics Ilona megszorító csomagja – ami csupán elvétve tartalmazott új pontokat az előzőekhez képest – ezúttal sem ment át a testületen.

testületi ülés Tatabánya
Fontos kérdések kerültek terítékre a testületi ülésen
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Elsőként a város idei költségvetése, bővebben annak első féléves eredményei kerültek szóba. A városvezető előterjesztése kapcsán több képviselő jelezte nemtetszését. Például, hiányolták a Béla király körtérre tervezett nyilvános mosdót. Ugyancsak nem történt semmi a hosszú hónapok óta balesetveszélyes iskolai játszótér ügyében, a Móra Ferenc Általános Iskolában, de kérdőre vonták a városvezetőt számos újvárosi pad kihelyezése miatt is, amik jelenleg a T-szol telephelyén “parkolnak”.

Gál Csaba, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a szociális érzékenység hiányaként aposztrofálta a civil szervezetek elmaradt támogatását, ami kapcsán a Remédium Általános Iskola és Szakiskolának ígért 4 milliós forrást hozta szóba. A sok-sok méltatlankodás előrevetítette a végső döntést: a többség nem fogadta el a határozati javaslatot.

Miként a költségvetési rendeletmódosítást, azaz a 2. napirendi pont sem szavazták meg. A körzeti fejlesztési keretek esetleges megvonása csaknem az összes képviselőnél kicsapta a biztosítékot. John Katalin (Fidesz-KDNP) szerint a felsőgallai Attila utcában a csősere és aszfaltozás nem várhat tovább és a legjobb árajánlatot (28 millió) két héten belül el kell fogadni ahhoz, hogy a vízmű a gördülő fejlesztési terv projektben kezelni tudja a problémát. 

Arra már Vejtey Miklós (Fidesz-KDNP) figyelmeztetett, hogy 2019-ben 80 milliós fejlesztési keret volt körzetenként, ma már csak 40. Lusztig Péter alpolgármester szerint, "az idei költségvetést az igényekhez igazítottuk, nem pedig a valósághoz". Ezzel hatalmas támadási felületet hagyott maga után, később már költségvetésért felelős alpolgármesternek hívta őt a képviselők egy része.

Pénteken nyit az uszoda
Azért egyet is értettek a tatabányai képviselők. Például, a városi uszodában történt fejlesztés beszámolója alatt is. Kugler László, a Gyémánt Fürdő igazgatója elmondta, a szükséges ellenőrzéseket elvégezték, és kiváló a víz az uszodában. Szerinte az 57 millió 252 ezer forintos beruházás legfontosabb üzenete, hogy van uszoda a városban. Noha hatéves víztartási garanciát kaptak a munkálatokra, az ügyvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy csak egy új uszoda lenne a végső megoldás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában