Árvíz a Dunán: homokzsákokkal segíti a nyergesieket az önkormányzat

Nyergesújfalun is gőzerővel készülnek a gyorsan érkező dunai árhullámra. A homok már megérkezett. A város segít az árterületi magáningatlanok tulajdonosainak a védekezésben.

Kemma.hu

Nyergesújfalun is elkezdődtek az előkészületek a gyorsan emelkedő Duna vízszintje miatti árhullám ellen. A települési Facebook-oldalon közzétettek szerint az önkormányzat elvégezte az előzetesen szükséges intézkedéseket: szeptember 13-án egyeztettek a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjével, és a Vízügyi Igazgatóság szakembereivel. 

A védekezést a jogszabály szerint a katasztrófavédelem vezeti, szakmailag a vízügy felügyeli.

Mint megírtuk: az Északdunántúli Vízügyi Igazgatóság sorra rendeli el az árvízi készültséget. Komáromtól Esztergomig a jelenlegi prognózisok szerint elérheti, sőt, akár meg is haladhatja a vízszint a III. fokú készültségi szintet is.

Ezek az utcák érintettek

Mint részletezték: az árvíz várhatóan a Bajóti-patak melletti utcák egy részét – jellemzően a Rákóczi utcát és a Bottyán utcát - és a Bécsi úti lakóterületet (Öreg telep) érinti. 

Hozzátették: az eterniti városrész nem közterületen lévő lakásainál a feltöltött talaj miatt a homokzsákolás tíz éve nem vezetett eredményre, akkor el kellett hagyni az ingatlanokat és erre kell készülni most is. Az érintett családokat, lakókat hétfőn felkeresik a városháza dolgozói mindhárom utcában.

A Bajóti-patak torkolatánál a katasztrófavédelem és a vízügy tájékoztatása szerint a vasút alatti átjáró zárása nem valósítható meg, mivel hétfőre nagy eső várható a patak vízgyűjtőjén. A bajóti védmű feladata nem a zárás, hanem, hogy „ellaposítsa” a patakon érkező magas vízszintet/árhullámot.

A jelentősebb dunai árvizek esetén - legutoljára 2013-ban, 813 centiméterél - település mélyen fekvő részei és különösen a Bajóti-patak által érintett torkolat-közeli területeket elöntötte a víz. Az ipari park mögötti partszakaszon három éve – állami beruházásban - elkészült az árvízvédelmi gát, a Sándor patakon árvízvédelmi zsilip és szivattyúállás műtárggyal, ami a munkahelyek mellett egy magasabb árvíznél megvédi a Május 1 teret is.

Ez a gátszakasz az épülő esztergomi védvonal utolsó eleme. Más partszakaszon gát nincs tervben, mivel a vasúti töltés és a magaspart ad védelmet. Kivételt jelent az eterniti gyárterület és a Bajóti-patak medrébe visszaáramló víztömeg.

Segítenek a magáningatlanoknak

Mint kiemelték: a magántulajdonú ingatlanoknál a védekezéshez zsákot és homokot biztosítanak. Ez nem volt másként a korábbi árvizeknél sem, tették hozzá. A homok már megérkezett, a zsákokat pedig szeptember 16-tól, hétfőtől lehet igényelni. Az árvízzel kapcsolatban két telefonszámon érdeklődhetnek a helyiek a napokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában