Bejárás

2024.09.14. 13:21

Lovagi Piknik keretében hallhattak a vár részleges felújításáról

Rendhagyó Lovagi Piknikre hívták az érdeklődőket a közelmúltban. A megszokott közösségi programok mellett a várgesztesi vár részleges felújításáról is hallhatott az érdeklődő.

Kemma.hu

Rendhagyó alkalom volt a hétvégén, hiszen a szokásos közösségi programok mellett a várgesztesi vár részleges felújításáról hallhatott előadást az érdeklődő. A Lovagi Piknik több értelemben is nagyot szólt.

A várgesztesi vár tervei a Lovagi Pikniken
A várgesztesi várban rendezett eseményen Czunyiné dr. Bertalan Judit elmondta, nagyon fontos megóvni a történelmi emlékeinket
Forrás: beküldött/Facebook

Lovagi Piknik keretében, amikor a gyermekek bevonulása után Rising Károlyné polgármester a várrétről mindenkit a felújítás alatt álló vár udvarára invitált, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szigorú feltételek mellett engedélyezte, hogy a még építési területen tájékozódhassanak az előzményekről és a jelenleg zajló munkálatokról.

A várgesztesi vár tervei a Lovagi Pikniken
Garaguly Kinga építész, tervező és Rising Károlyné polgármester
Forrás: beküldött/Facebook

Remek alkalom volt ez arra is, hogy az érdeklődő megismerhette az épület történelmi és technikai rekonstrukcióját a tervezőtől. Vagyis azt, hogy milyen koncepció, milyen régészeti és szakmai szempontok mentén alakították ki a tervezési munkát. 

Az első ütem leginkább állagmegóvási munkaként indult, de az a több mint 1 milliárd forintos hazai forrás, amit eddig siketült megszerezni a felújításra, több lehetőséget adott. Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, ugyan még nem vagyunk a végén, de az életveszélyes falomlásokat megszüntették, a korábbi felújításnak mondott munkák káros hatásait elhárították, a következő ütemre előkészítve a vár. A politikus szerint a történelmi emlékek megmentése, megóvása nehéz kihívás, de nem lehetetlen.

A várgesztesi vár tervei
Sokan voltak kíváncsiak, mi lesz a hétszáz éves vár sorsa
Forrás: Czunyiné dr. Bertalan Judit /Facebook

Garaguly Kinga építész, tervező elmondta: az elkészült első ütem fő célja az épület megmentése volt az enyészettől.

A várgesztesi vár történelmi hagyaték

A vargesztes.hu úgy fogalmaz, hogy a munkálatok során megerősítették az alapozást, a felmenő falakat, összesen 3 kilométernyi acél menetes spirálhorgonnyal tűzték meg a vár külső köpenyfalát. Megtörtént a nyílászárók környezetének statikai biztosítása, és ideiglenes lezárása, az eredeti falrészletek meghagyásával elkészült a faltető szigetelése, új könnyűszerkezetes tető készült. Az épület előtti elővédmű és tornyok helyreállítása még nem kezdődött meg, ideiglenes védelmüket az épületből eltávolított salakfeltöltés biztosítja. A reménybeli folytatás során legfontosabb feladat, hogy mihamarabb látogathatóvá váljon az épület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában