Borászat

2024.09.14. 11:54

Országos ismeretterjesztő program indul

Most mindent megtudhatunk a talajokról és a borokról, ugyanis edukációs jelleggel a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Magyar Talajtani Társasággal (MTT) közös projektként egy országos, 22 borvidéket érintő programsorozatot indít – olvasható előbbi szervezet oldalán.

Kemma.hu

A tájékoztató szerint a kampány során egy-egy kiválasztott borászat szőlőültetvényében, egy-egy feltárt talajszelvény segítségével mesélik majd el szakemberek az adott dűlő talajának jellegzetességeit, illetve földrajzi környezetét.

A kampány célja, hogy a talajszelvényen keresztül bemutassa a terroir – vagyis a termőhely és a hozzá fűződő hagyományok, befolyásoló tényezők összessége – és a bor közötti kapcsolatot és példákkal szeretnék illusztrálni azt, hogy a helyi körülmények milyen módon járulnak hozzá ahhoz, hogy a borok egyedivé válhassanak. További célja a programnak az is, hogy közösen felhívják a figyelmet a hazai termőtalajok fontosságára, illetve állapotára.

A HNT részletezi, hogy a kampány keretében az idei évben 11 borvidék ad helyszínt programoknak, jövőre pedig újabb 11 borászattal terveznek együttműködést. A kampánynapot idén szeptember 28-án 10 órai kezdettel tartják meg, a helyszínek pedig a 43. Országos Borversenyen díjnyertes borászatai. Vármegyénket a Neszmélyi Borvidék területén található Kősziklás Borászat képviseli a programban. A kampány központi helyszíne egyébként a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél lesz, ahová a partnerszervezetek közös sajtónyilvános eseményt is hirdettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában