Kemma.hu videó

2024.08.31. 15:22

A csillével is úgy bánnak, mint a tűzzel - ügyesen + fotók, videó

Tíz csapat, 50 bátor versenyző, több mint egy mázsás gumitalpas csille és több száz méteres szakasz. Ez volt a tizenegyedik csilletoló és oroszlányi verseny számokban. No, meg 30 Celsius árnyékban...

Kemma.hu

Üdvrivalgás fogadta a tizenegyedik csilletoló verseny résztvevőit Oroszlányban, ahol a hagyományokhoz híven újra a város főútján szervezték a megmérettetést. A Rákóczi út mindkét oldalán tapsoló tömeg várta, hogy a „bányászszekerek” két forduló után célba érjenek.

Csilletoló verseny Oroszlányban
A csilletoló versenyen végül a BDSZ, vagyis a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete zárta a sort
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A bányásznapi programsor igen változatos Oroszlányban. Ma este koncertezik a Republic a Kölcsey Szabadtéri színpadán, délután a XX-as aknaiak és a bányamentők találkozója lesz a Bányászati Múzeumban, valamint a Bányászhősök falánál koszorúzással folytatódik az emlékezés. A csilletolóval majdnem egy időben pedig nemzetközi cselgáncs verseny és focikupa is várta az érdeklődőket. 

Visszatérve a csilletoló versenyhez: az idén 17 csapat nevezett, ám ebből csupán 10, 5 fős csapat állt rajthoz. A bányászzenekar futott egy tiszteletkört, majd a Pápai Judo Akadémia indította el a futamot. Miután szabadjára engedte őket a kockás zászló, alig több mint egy perc alatt megtették a néhány száz méteres távot. Mielőtt azt gondolnánk, hogy az 1. 08-as idő elég volt a küzdelemhez, tévedünk, ugyanis a Czupár Tamás vezette tűzoltó csapat bebizonyította, lehet ezt még gyorsabban is. Az egyenruhások köre alatt stílszerűen sziréna szólt, hogy ez, vagy a fiatal és összeszokott csapat küzdelme vezette őket győzelemre, nem tudni, de ők állhattak a dobogó legfelső fokára 1 perc 04 másodperces idővel. A harmadik pedig Konskie csapata lett, a lengyel testvérváros delegációja.

Csilletoló verseny Oroszlányban
Egy év kihagyás után újra a város szívében rendezték meg a versenyt
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A versenyen a gyengébbik nem bebizonyította, hogy van a tagokban erő, mégpedig nem kevés. A Nehéz bombázók 1.29-es eredménnyel elsők lettek, a Nova hip-hop csapata végzett a második helyen 1.48-cal, míg a dobogó harmadik fokára állt a Bius team, vagyis a zumbások.

Csilletoló verseny Oroszlányban
A nagy hőség dacára is derekasan helyt álltak a csapatok - köztük a zumbások is
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Ez a közéleti esemény 2013 óta része az oroszlányi bányásznapnak, az idén azonban több politikai párt is nevezett a megmérettetésre. Keménymag fantázianév alatt tolta a csillét a Tisza Párt, a narancs színű pólóban pedig a Fidesz-KDNP helyi szervezetének képviselői mentek előre és nem hátra.

Csilletiló verseny Oroszlányban
Az idén is a tűzoltóké lett a legszebben csillogó érem és a serleg
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A csilletoló verseny tisztelgés is egyben

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője nyitóbeszédében megemlítette, hogy 2013-ban Illés Róbert kezdeményezésére kapott gumitalpat egy márkushegyi csille abból az okból, hogy a tatabányai mintára megszervezik az első versenyt. Mint mondta, azóta is nagy érdeklődés és lelkesedés övezi a programot városszerte és felhívta a figyelmet arra, hogy minden csilletolt kör tisztelgés az egykor nagyra becsült szakma, a bányászat és annak hagyománya előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában