Kemma.hu videó

2024.09.08. 12:20

Felvonultak a lovasok, koncertet adott a Ladánybene 27 a szőnyi szüreten

Két napon át lehetett mulatni a szőnyi szüreten. Szüreti felvonulás indult, helyi fellépők is színpadra léptek, a programot pedig a Ladánybene 27 koncertje is színesítette.

Körtvélyfáy Dina

Már pénteken elkezdődött a szőnyi szüret, ahol kihirdették a pogácsasütő verseny eredményét. Később a Joulence gitárduó műsora következett, majd a Vivat Bacchus teremtett vidám hangulatot. Az estét a Budapest Ragtime Band koncertje zárta.

Idén is többen csatlakoztak a szőnyi szüreti felvonuláshoz
Idén is többen csatlakoztak a szőnyi szüreti felvonuláshoz
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Szombaton délelőtt elkezdődött a gulyásfőző verseny a Hősök terén, az elkészült fogásokat pedig délben bárki meg is kóstolhatta. A sport sem hiányzott a programból: a Bozsik-iskola pályáján szüreti focikupát rendeztek. A szőnyi tónál horgászversenyre invitálták az érdeklődőket. 10 órakor Kalap Jakab érkezett meg a színpadra a gyerekek örömére.

Kora délután kezdődött a hagyományos szüreti felvonulás, amelynek kezdetén Kerekes Tibor, a Szőnyi Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hosszú évek óta összegyűlnek szeptember első hétvégéjén annak érdekében, hogy megéljék hagyományaikat és a találkozásokkal, beszélgetésekkel építsék a közösséget. A terményáldás Nagy Attila Ákos református lelkész és Takács Ferenc plébános feladata volt, majd az is kiderült, ki lesz az új borbíró és bíróné. A vándorbotot a tavalyi bíró, Benczik Attila és felesége adták át az új bírónak, Janka Ferencnek és feleségének. Ezt követően indulhatott el a felvonulás Szőny utcáin, miközben a komáromi fiatalokból álló Past Vibes Streetband zenélt.

A felvonulást követően 15 órától folklór műsorral folytatódtak a zenés, szórakoztató színpadi programok. Este színpadra lépett a Past Vibes, később pedig a Ladánybene 27 koncertjére várták az érdeklődőket. A fellépést megelőzően interjút is készítettünk a zenekar frontemberével, László M. Miksával és Bodnár Tibor gitárossal, akik elárulták, milyen volt, amikor Komárom volt a reggae fővárosa. A velük készült beszélgetést a következő napokban olvashatják lapunkban. A koncertet követően sem ért véget a buli, a fényshow után utcabál kezdődött, egészen hajnalig lehetett mulatni a művelődési központ mellett felállított sátorban.

A Szőnyi Szüret és Borünnep résztvevőit kísérőprogramok is várták. Volt múzeumpedagógiai foglalkozás, játszóház, népművészeti vásár és alkotósarok, de a Komáromi Kosárközösség piaca is kitelepült. A közönség kültéri kiállítást is láthatott a közelmúlt szüreti pillanataiból.

Finom borokat is kóstolhattak a szőnyi szüreten

A kilátogatók megkóstolhatták az ászári Bősze Pincészet és Borászat, a felvidéki Bátorkesziről érkező Amicius Borászat, a Kővágó-Szentpéteri Hengerics Péter Pincészete és a neszmélyi N3 Borműhely termékeit. A gasztronómiai finomságok között is bőséges volt a kínálat: egyebek mellett sajtok, hotdog és kürtőskalács közül lehetett választani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában