Kemma.hu videó

2024.07.27. 07:06

Felderítés drónok nélkül: 170 éve csatárláncban haladtak előre a katonák +videó

Hagyományőrző bemutatókat tartottak a közelmúltban Tatán. Az 1848-49-es szabadságharc mozzanatai elevenedtek meg a Tatai vár udvarán.

Goletz-DeáK Viktória

Aki kilátogatott a Tatai vár udvarán tartott hagyományőrző katonai bemutatóra, sok érdekességet tudhatott meg a Napóleon kori, vagy a szabadságharc idejében élt katonákról.

Újabb történelmi korszak elevenedett meg Tatán a hagyományőrzők segítségével. A Tatai vár udvarán ezúttal az 1848-49-es szabadságharc katonái és egy Napóleon kori tábor kapott helyet.
A Tatai vár udvarán bemutatták, hogyan is derítették fel az ellenséges harcállásokat 170 évvel ezelőtt 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Matányi Marcell történész, a 32-es Gyalogos Kompánia Hagyományőrző Egyesület kiképzője irányította a bemutatón részt vevő hagyományőrző katonákat. Közben pedig a közönség örömére narrálta a látottakat is. 

Csatárlánc a Tatai vár udvarán

A figyelmes szemlélők többek között megtudhatták azt is, hogy 170 évvel ezelőtt, jóval a drónok előtt vajon hogyan is derítették fel a harcmezőt a katonák. 

– A katonák feladata gyakorlatilag annyi volt, hogy az ellenséges csatát megpróbálják visszaszorítani, harcfelderítést végezzenek, vagyis folyamatosan kontaktoljanak a szembe jövő ellenséggel. Az ott látottakat pedig jelentsék hátra. Ugye abban a korszakban vagyunk, ahol drónokkal berepülünk az ellenséges állások fölé és megnézzük, hogy hol vannak a lövészárkok és a bunkerek. 170 évvel ezelőtt a katonák személyesen látták, hogy mondjuk 50 méterrel előttük van 800 katona. Ekkor gyorsan valaki fút hátra, hogy átadja az információkat – magyarázta Marcell, akinek irányításával be is mutatták a hagyományőrző katonák az egykori csatárláncot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában