Kemma.hu videó

2024.08.31. 06:45

A tankönyvek már a helyükön: a függvénytábla új köntösben várja a diákokat +fotók, videó

Hamarosan kezdetét veszi a 2024/25-ös tanév, így ellátogattunk a Tatabányai Árpád Gimnáziumba, ahol már javában készülnek az első tanítási napra, ezzel együtt pedig a tankönyvosztásra is. Hogy milyen változásokra számíthatnak idén a diákok tankönyv-ügyileg, arról Szalay Izabella magyar szakos tanárnőt kérdeztük.

Szalai Klaudia

Szeptember másodikán ismét felcsendülnek az iskolák már jól ismert csengői és több ezer nebuló vág bele a 2024/25-ös tanév izgalmaiba. A Tatabányai Árpád Gimnáziumban már javában készülnek a tankönyvosztásra, amelyre az évnyitót követően kerül sor. Ottjártunkkor egy hatalmas teremben fogadtak minket, amelyben terjengett az új könyvek jól ismert illata. 

A vaskos könyvek stócokban, a függvénytáblázat pedig új köntösben várja, hogy elfoglalja végleges helyét a diákok iskolatáskáiban
A vaskos könyvek stócokban, a függvénytáblázat pedig új köntösben várja, hogy elfoglalja végleges helyét a diákok iskolatáskáiban.
Fotó: Szalai Klaudia / Forrás:  24 Óra

A tankönyvek nagy része változatlan, a függvénytáblázat azonban megújult

Idén a négyjegyű függvénytáblázat változott leginkább, amely tartalmában már sokkal inkább igazodik a 2020-as tantervhez. Matematikából például a dobozdiagram került be, de a fizika rész is jelentősen változott – tudtuk meg Szalay Izabella tanárnőtől. 

További változást jelentenek az új köntösbe bújtatott történelem atlaszok is. Bár az atlaszok nem az idei évben változtak, az eddig használtakat már nem tudják újra kiosztani a most beérkező osztályoknak. Az újonnan rendeltekben ugyanis még több térkép található, főként a magyar birodalom témakör bővülése miatt.

Mi lesz a függvénytáblázatok és a történelem atlaszok sorsa? 

Mint azt a tanárnő kiemelte, a leselejtezett tankönyvek nagy része a tatabányai Árpád Gimnáziummal is kapcsolatban álló határon túli iskolákba fog kerülni, ott ugyanis ezen kiadványokat még használhatják.

Nem kerülnek végleg a könyvtárak polcaira a Magyarországon már nem használt fügyvénytáblázatok és történelem asztalok
Nem kerülnek végleg a könyvtárak polcaira a Magyarországon már nem használt fügyvénytáblázatok és történelem asztalok
Fotó: Szalai Klaudia / Forrás:  24 Óra

– A régi függvénytáblákat 4 éve vásároltuk és 4 év után selejtezhetőek a könyvek. Visszakértük őket a diákoktól, de mivel nincs már értelme kiosztani a most beérkező nebulóknak, ezért határon túli iskoláknak fogjuk felajánlani ezeket a könyveket – mondta a tanárnő. 

Különleges órákra is készülhetnek a diákok

Azok, akik a 2020-as tanterv előtt érettségiztek, talán még emlékeznek az informatika órára, amely nemrégiben nevet váltva digitális kultúraként fogadja már a nebulókat. Az újdonsült órán - amely nem csak a 10. évfolyamig, hanem egészen 11-ig elkíséri őket -  a kisdiákok egészen az alapoktól ismerhetik meg és sajátíthatják el tudásokat abban az online térben, amelyben ők már. mondhatni, születésük pillanatától szocializálódnak. Így elsajátíthatják az okoseszközök helyes használatát, de a kiberbűnözés és a programozás alapjai is helyet kapnak a tantervben. De nem csak az informatika változott, a diákok most már az állampolgárok pénzügyei címszó alatt a gimnázium berkeiben ismerkedhetnek meg olyan fogalmakkal, mint például a THM, kölcsön felvétel vagy számla kiállítása. Mindezek mellett pedig megtanulják a csekk kitöltés fortélyait, valamint a jövőre való tekintettel a pénzmegtakarítás és a hitelfelvétel alapjaival is megismerkedhetnek.

Az idegennyelvek közül is széles a választék

Szalay Izabella tanárnőtől azt is megtudtuk, hogy az angol és német idegennyelveken kívül a diákok választhatnak maguknak különleges, mint például spanyol vagy francia nyelvet is. A felsorakozott könyvekből látszott, hogy a gimnáziumban ezen nyelvekre is van igény, ugyanis az osztályok többsége nem feltétlenül a már megszokott angol-német párost választja. Sokan kacérkodnak a francia nyelv tanulásával, és még többen a spanyollal. 

A tankönyvosztásra a Tatabányai Árpád Gimnáziumban - csak úgy, mint a legtöbb iskolában - a tanévnyitó napján kerül sor. Az évnyitó ünnepség végeztével a diákok felvonulnak tantermeikbe, ahol megtartják a tanév első osztályfőnöki óráját, s ezzel egyidőben pedig a tankönyveiket is kézbe vehetik. A már előre összekészített tankönyvek egy hatalmas teremben várják a diákokat. Felstócolásuk komoly logisztikai feladatnak bizonyul, hiszen az Árpád Gimnázium tekintetében összesen 18 osztály tankönyveit kell pontos sorrendben összerakni szeptember 2-ig. Szalay Izabella tanárnő kiemelte, hogy ebben a feladatban a gimnazista diákok voltak idén nyáron is segítségére, akik a hőség ellenére bepakolták és rendszerezték a könyveket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában