Jegyzet - 2024. 09. 07.

2024.09.07. 21:00

Tiltás

Körtvélyfáy Dina

Sokakat foglalkoztat mostanában, hogy a diákok korlátozottan használhatnak okoseszközöket az iskolában. Ahogy a világtörténelem során már megszokhattuk, több felnőtt örül ennek – miközben jó eséllyel maga is a telefonját nyomkodja –, pedig ennek a rendelkezésnek szerintem nem sok értelme van.

Telefont az órákon eddig sem lehetett használni, aki megtette, arra rászóltak vagy beírást kapott. A szünetben azonban érthetetlen, miért ne vehetnék elő a gyerekek a telefonjukat, hiszen az életünk részévé vált az eszköz. A fiatalok témái közé tartozik, hogy milyen vicces videókat láttak az interneten, milyen játékkal játszanak, és még sorolhatnám. Ezeket pedig szeretik meg is mutatni egymásnak, hiszen egyébként is erről beszélnek. A telefonozás a kommunikációjuk egyik eleme. Egyébként a zaklatás ellen sem védi meg a gyerekeket az, ha nem lehet náluk a telefonjuk, hiszen a telefonmentes világban is volt zaklatás. A kamaszoknak pedig teljesen felesleges megtiltani bármit is, hiszen annál inkább csinálják majd. Tiltás helyett megértésre, beszélgetésre van szükség.

Bosszantó, hogy a mindenkori felnőttek egy része azt hiszi, a fiatalok rosszabbul élik az életüket, mint ők tették. Attól, mert a világ változik, nem lesz automatikusan rosszabb. Sőt, sokkal nagyobb probléma, ha valaki képtelen a változásra. Haladni kell a korral, annak érdekében, hogy a generációk között ne tátongjon hatalmas szakadék. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában