Váltás

1 órája

Így kell 50 forintból több ezret csinálni - Tatabányát és a kukákat is ellepték a flakonozók

Hazánkban is bevezették a visszaváltható italos palackok, dobozok és üvegek rendszerét júliusban, amikortól minden egyes darab 50 forintot ér. A rendszernek vannak ellenzői és pártolói, utóbbiak könnyedén több ezer forintos napi bevételre is szert tesznek, csak egy visszaváltás kell.

Kemma.hu

Több ezer forint hever az utcákon, a kukákban, vagy éppen a sínek mentén. Többségük olyan palack, amik július elseje óta visszaváltásra alkalmas csomagolásúak, ennek köszönhetően pedig új szakma született: a flakonozás.

A visszaváltás kapcsán néztünk körbe
A visszaváltás fogalma még nem annyira közismert július óta
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Kesztyűvel és szatyrokkal indulnak útnak egyre többen, hogy a kukába, szemetesekbe dobott palackokat, üvegeket összegyűjtsék. Azokat, amiként július óta 50 forintot kell fizetni és pont ennyit lehet értük kapni az automatáknál.

– Sok kicsi sokra megy – így gondolja az a fiatal, pár, akik a tatabányai Árpád hotellel szemközti buszmegállóba érkeztek bevásárlószatyorral a kézben. Jól tudják, vannak olyan pet-palackok is, amiket összegyűrt állapotban dobtak ki, ezeket pedig nem veszi be a REpont automata. Erre is van recept.

Ilyenkor általában felfújjuk és már vihetjük is visszaváltani a palackokat, ugyanis több ezer forintot érhet, ami az utcán, jobban mondva a kukákban hever - válaszolt kérdésünkre a jól szituált pár női tagja. Azt mondja, friss házasok, mindkettőjüknek van munkája, mégis szert tesznek erre az egyszerű bevételre. Keresetkiegészítés is lehet – mondják.

Józsi, a hajléktalan minden nap megteszi ezt a kört, vagyis a főtér környéki kukáknál nézelődik zsákmány után. – Eddig is kukáztam, mindig megnéztem, mit dobnak ki az emberek. Ez legalább tiszta munka –  nevet fel a karcos hangú fedél nélküli, aki több mint 10 éve rója az utcákat. Kétségkívül ő a rendszer egyik nagy nyertese. Így, a palackozással több ezer forint is összegyűjthet, de Józsi már annak is örül, ha egy ingyen sörrel zárhatja a napot.

Több problémát is felvet a flakonozók jelenléte: hallottunk már olyan esetről, hogy a zárható szemeteseket feltörték, de egyre gyakrabban előfordul, hogy az üvegben vagy palackban hagyott folyadék a kuka körüli betonon landol, mivel azokat csak kiürített állapotban veszi vissza az automata. Ezzel pedig még nagyobb szemét termelődik városszerte. Egyelőre. Ugyanis a Mohu közleménye szerint egyre több palackot váltanak vissza hazánkban, de még így is több ezer forint marad az utcán.

Visszaváltás anomáliái Tatabányán
Sokan nem restek és lehajolnak a földön hagyott 50 forintért. Elvégre, ingyen van
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Hogy ez a hanyag mentalitás miért lehetséges? Talán még nem annyira közismert a visszaváltás lehetősége, ugyanis néhány hónap telt el a bevezetés óta. Tény, hogy az 50 forintos palack nem nagy tétel, viszont sok kicsi sokra megy. Az is elképzelhető, hogy egy fesztivál közepén tájidegen lenne magunkkal cipelni az üres palackokat, mondván, majd az automata elnyeli.

Visszaváltás: millió számra viszik vissza a palackokat

A MOHU egy korábbi tájékoztatása szerint abból ered a probléma, hogy túl nagy sebességgel kezdték el az emberek visszaváltani a palackokat, így a vállalat sem tudott felkészülni a hirtelen forgalomnövekedésre a rendszerükben. Naponta nagyjából 3,5 millió üveget és palackot váltanak vissza a cég automatáiban, ami elsőre soknak tűnhet, de még mindig messze áll az Európai Unió által kitűzött 2025-ös 77 százalékos, és 2030-as 90 százalékos PET-palack-újrahasznosítási célaránytól. Előbbihez ugyanis naponta átlagosan 6,3 millió, utóbbihoz pedig 7,4 millió palackot kéne visszaváltani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában