Jegyzet

2 órája

Tanúink

A nemzeti gyásznap egy nagy közösség emlék napjainak egyike. Hazánkban napjainkban eddig két ilyen állandó dátum szerepel az úgymond hivatalos naptárban. Az aradi vértanúk kivégzésének, illetve az 1956-os forradalom leverésének napja.

Fenyvesi Károly

A velünk élők csapatából emlék több alkalmi gyásznap is. Például Sztálin, Antall József, II. János Pál pápa, Puskás Öcsi temetése, illetve a móri bankrablás, a szmolenszki légi katasztrófa, a párizsi terrortámadás és egy olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére meghirdetett emlékező nap is. Nemzeti gyásznapkor Magyarország lobogóját az Országház előtt katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik. Az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján, a hét végén sok megyei településünkön hívják közös megemlékezésre a dicső elődök emléke előtt tisztelgőket. A kivégzettek az 1948–49-es szabadságharc kezdetén aktív, vagy kilépett császári tisztek voltak, a szabadságharc végén a honvéd hadseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rangot viselt. A szabadságharcban játszott szerepük miatti megtorlásául, az osztrákok példát akartak statuálni. Névsorukat a történészek, történelmünk lelkes amatőr tanulmányozói, az általános iskolások lelkes, minden megtanuló diákjai gond nélkül fel tudják sorolni. Talán jó lenne kicsit többet tudni a hősök előéletéről, a harcok során tett ténykedésükről. Van még feladata az utókornak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában