Visszaváltás

6 órája

65 ezres bírság járhat, ha így viszed vissza a palackot

Rossz hírünk van a flakonozóknak: a kukából kiszedett palackok után mélyen zsebbe kell nyúlni. A visszaváltás nyertesei könnyen vesztesek lehetnek.

Kemma.hu

Akár 65 ezer forintos bírságot, vagy extrém esetben elzárást is kaphatnak azok, akik kukákból gyűjtik össze a visszaváltható palackokat.

Visszaváltási rendszer büntetési tételek
A visszaváltási rendszernek vannak nyertesei és vesztesei
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy nemrég indult palack visszaváltási rendszernek vannak érdekes mellékhatásai, amelyek azonban első ránézésre komolynak tűnnek. Mint ismert, januárjában startolt el országosan a MOHU visszaváltórendszere, de a gyártók július 1-ig kaptak haladékot, hogy átálljanak a betétdíjas csomagolásokra. Azóta a legtöbb italnál 50 forintos betétdíjat kell fizetnünk, amit csak akkor kapható vissza, ha az üres palack a MOHU egyik automatájában landol. Ezért megéri akár a kukákból is kiszedni ezeket a palackokat, és nagy tételben visszaváltani őket.

Gányai Balázs, Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatta portálunkat a büntetési tételekről. Szerinte a bírság összege 6500 forinttól 65 ezer forintig, fél éven belül pedig újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 ezer forintig terjedhet.

– A cselekmény tulajdon elleni szabálysértésnek minősül, ami figyelmeztetéssel szankcionálható, vagy helyszíni bírsággal sújtható, vagy feljelentést tehet az intézkedő rendőr – válaszolt e-mailes megkeresésünkre a sajtóreferens. Kiemelte: a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek, egészen addig, amíg ezek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság, vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába nem kerülnek – jegyezte meg.

Mint megtudtuk, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza a kidobott palackok sorsát. E szerint nem szedheti össze ezeket bárki. A paragrafusok között olvasható, „amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul.”

Visszaváltás: nem mindegy, hogy kié

Sajtóértesülések szerint fiatalkorú elkövető esetén a bírság legmagasabb összege 32  ezer 500 forint. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést is alkalmazhat. Azt viszont nem tudni, hogy ki és hogyan ellenőrzi majd a kukázást. Vélhetően, szemtanúkat keresnek majd, vagy pedig járőrözés során figyelmek majd a rend éber őrei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában