Megkaptuk a választ, amire sokan kíváncsiak voltak: ez történik a homokzsákokkal az árvíz után!

Bár a homokot - amely nem érintkezett a Duna vizével - az áradás után még fel lehet használni az építkezéseken, a zsákoknak más lesz a sorsa. De hogy pontosan hova is kerülnek a homokzsákok? Mondjuk!

Szalai Klaudia

A Fővárosi Vízművek a közösségi felületén tette fel követőinek a kérdést, vajon a homokzsákok milyen sorsra jutnak majd az árvízi védekezés után. Mint arról korábban beszámoltunk, az árvíz elleni védekezés során több százezer homokzsákot töltöttek meg a kritikus településeken, mint például Pilismaróton, Dunakanyarban.

Már szedik a homokzsákokat, kiderült, mi lesz velük
Már szedik a homokzsákokat, kiderült, mi lesz velük
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Homokzsákok ezrei kellettek a védvonalakba

Neszmélyen például összesen hat átereszt kellett homokzsákokkal eltorlaszolni úgy, hogy egyetlen nyílásba több ezer darab kellett belőlük.

A Nyergesújfalu és Lábatlan közötti másfél kilométeres szakaszt lefóliázták és körülbelül 1600 homokzsákkal erősítették meg. Ezen túl 4000 megtöltött homokzsák is rendelkezésre állt, ha nagy lenne a baj. Így tehát relevánssá válik a kérdés, hogy az emberi ésszel szinte felfoghatatlan mennyiségű homokzsákokkal vajon mi történik, ha elvonul az ár. A Fővárosi Vízművek a posztban elárulták, az árvíz során a Duna vize meglehetősen szennyezett, hiszen kilép a medréből, és rengeteg hordalékot magával sodor.

– A Duna vize összeszedi a szemetet, kimossa a szennyvízgyűjtőket, és még sorolhatnánk. A kezelhetetlensége miatt rengeteg szennyeződés kerül a vizébe, így ennek a hatásaira is figyelnünk kell – írták.

Veszélyes hulladéknak számítanak a vízzel érintkezett zsákok

Úgy fogalmaztak, miután az ár elvonultával elbontják a nyúlgátakat, a zsákokban lévő homokot építkezéseken még fel lehet használni. Azonban a zsák  összeszedi a szemetet, kimossa a szennyvízgyűjtőket, így elégetik őket.

Szúnyoginváziót hozhat az árvíz
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában