Friss adatok

2024.09.18. 08:13

Egy nappal korábban tetőzik a Duna

A jelenlegi prognózisok szerint Komáromban már csütörtökön, míg Esztergomnál pénteken tetőzik határfolyónkon az árhullám.

Kemma.hu

Szeptember 18-án, szerdán reggel 6 órakor Komáromnál – átlépve a 7 métert – már 706 centiméter, míg Esztergomnál 644 centiméter volt a Duna vízszintje.

Ez mindkét település esetében nagyjából  1 méteres emelkedést jelent 24 óra alatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint az árvízvédekezési szint már harmadfokú mindkét gátőrjárás térségében. 

Az OVF Országos Vízjelző Szolgálatának legfrissebb vízállás-előrejelzése szerint Komáromban a korábban prognosztizált péntek helyett már csütörtökön tetőzik a folyó, valamivel 8 méter alatt: 794 centiméteren. Esztergomban péntekre várják a maximumot 761 centiméterrel.

Minden cikkünk az árvízről:

Kisebb lesz az árvíz, mint 2013-ban – erről beszélt Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol azt is elmondta, hogy a Dunán egyre több helyen harmadfokú a készültség és nagyon gyorsan emelkedik a víz szintje, a Szigetközben csütörtök reggelre, Komáromnál és Esztergomnál pedig csütörtök este, péntek reggel tetőzhet a víz. 

– A becslések szerint a maximális vízszint 40 centiméterrel alacsonyabb lesz, mint a 2013-as nagy árvíz idején Budapestnél, illetve a város feletti folyószakaszokon – mondta, közölve azt is, hogy a vízgyűjtő területeken már nem esik az eső, így az áradásnak nincs utánpótlása, ugyanakkor a hó olvadásából származó víz lassíthatja az apadást.

A szóvivő azt javasolta azoknak, akik segíteni szeretnék a védekezést, hogy figyeljék az önkormányzatok honlapjait, mert ezeken minden információ elérhető. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófaturizmus most veszélyes lehet, illetve nehezítheti a szakemberek munkáját: a töltések mostanra átáztak, ezért csak azok mehetnek fel rájuk, akiknek ott dolguk van.

Siklós Gabriella emlékeztetett: a 2013-as nagy árvíz óta komoly fejlesztések történtek a Duna Győr feletti szakaszán lévő töltéseken, mintegy 120 kilométer hosszan, így most sok település nagyobb biztonságban van, mint korábban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában