Katonák és civilek rutinosan készülnek a nagy árhullámra Pilismaróton +fotók, videó

A katonaság és a civil állampolgárok összefogásával készülnek a Duna menti települések a hét végi nagy árhullámra. Sokan a 2013-as szintre készülnek, de egyelőre mindenki nyugodt és csak csinálja dolgát.

Feleki Marietta

150 tatai katona is segíti az árvízi védekezést Komárom-Esztergom vármegyében szeptember 16-tól. Pilismarótra 100 katona érkezett, akik a homok bezsákolásában, illetve a védmű fóliázásában, a homokzsákok pakolásában segítenek, mondta el a helyszínen Tóth István ezredes, a Klapka György I. Páncélosdandár parancsnoka. Neszmélyre 50 katonát vezényeltek, ott szintén a homok zsákolás, fóliázás a feladatuk. 

Pilismarót árvíz duna
Pilismarótra is megérkezett a katonai segítség
Fotó: F.M. / Forrás:  24 Óra

Rutinos a falu, ha árvízről van szó

A védmű az egész települése mentén végigvezet, ám nem közvetlenül a nagy Duna parton. Közvetlenül a Duna partra vezető utcát is beépítik majd. 

Mint megtudtuk: Táttól egészen Dömösig az esztergomi vízmérce a mérvadó, így a készültségi szint is azonos: 800 centiméter körüli vízállásra készülnek. A védművel és a homokzsákokkal ezen előrejelzés alapján a falu teljesen megvédhető az áradattól. Ám, mint szinte minden vízparti településen, a belvízzel azonban itt is számolni kell.

Pilismaróton relatíve nyugodt a hangulat a nagy árhullám érkezése ellenére is. A katonák hétfő reggel több helyszínen megkezdték a védmű felkészítését az árhullámra, illetve néhány helyszínen, illetve a magánházaknál a helyiek is zsákolnak. Csendesen végzi mindenki a dolgát, fennakadás nélkül tudja mindenki, mivel jár a felkészülés, ha jön a Duna. 

60 év tapasztalata Marótról

– 60 éve vagyok itt, Pilismaróton. Sok árvizet átéltünk, volt, hogy menekíteni kellett. De túléltük, már nem izgulunk, mert tudjuk, mikor mit csinálnak. Számítani lehet a katonaságra – mondta egy, a védmű melletti ingatlan tulajdonosa

— Egyet tudok tanácsolni: fogadja meg azt, amit mondanak. Sajnos sokan vannak, akik ilyenkor ragaszkodnak ahhoz, hogy maradnak a házukban. Nem  szabad, mert ha baj van, a kijutás is körülményesebb.

Több mit félezer vízügyes a Dunán
Az ország minden tájáról érkeztek az Északdunántúli Vízügyi Igazgatóság szakeberei az északi és a nyugati országrészbe, segíteni a dunai árhullám elleni védekezésben. Rajtuk kívül az önkormányzatok által a helyi védekezéséhez kért műszaki irányító szakembereink is ott vannak már az önállóan védekező településeken. A Duna magyarországi szakaszán ugyanis körülbelül 1000 kilométer állami töltésvonal van, ahogy a vízügy végzi az árvízi védekezést, emellett több tucat település önállóan védekezik, ott a polgármester munkáját vízügyes műszaki irányító és katasztrófavédelmi szakember is segíti, tájékoztat a vízügy. Úgy tudjuk, Esztergomba és térségébe Gyuláról és Szegedről érkeztek szakemberek. 

A helyiek is összefognak ilyenkor, egy vállalkozó a katonaságnak segít be bobcattel felszállítani a védműre a teli homokzsákokat. Több helyen is zsákoló helyiekkel találkoztunk. Az önkormányzattól zsákokat kaptak, bárki vihet belőle saját ingatlanához is.

— Ez az első árvízünk – kezdi egy hölgy – de megmondom őszintén, a nyaralóövezetben jó lenne, ha magasabb épületre is lehetne engedélyt kapni, mert ha jön a víz, abba nehezebben folyik be...

Egy másik férfi már a többedik árvízhez készül elő, rutinosan zsákol. Mint mondja: nyugodtnak kell maradni, az a legfontosabb.

Esztergomban lezárásokkal kezdték

Esztergomban is elrendelték a III. fokú készültséget, bár a Duna egyelőre békésen csordogál medrében. A királyvárosban is nyugalom van. A Mindszenty téren már megérkezett az első homokszállítmány, de a város több pontján is várják majd szeptember 17-e reggelre az önkénteseket. 

A Szigeten lezárják a Suzuki Arénát, zeneiskolát, a Rugby Club Hotelt. Az Aquasziget is bezárja kapuit. Lezárták a szigeten lévő parkolókat is, bár a Zöld Parkoló felé még be tudtunk hajtani. 

Esztergomban három helyszínre várják az önkénteseket: a József Attila, a Pór Antal térre és az Árok utcába. Az önkéntesek összefogására egyébként Facebook-csoportot is létrehoztak.

Nyergesújfalun már vasárnap elkezdték a zsákolást. A települést alapvetően a 117-es elkerülőúttól induló védmű védi, de van egy- két utca, amely veszélyben lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában