Finisben az árvízi felkészülés Dömöstől Süttőig

Dömöstől Komáromig 80 kilométer hosszan folyó Duna mellett finisben a felkészülés. Most végigmentünk Táttól Süttőig, hol hogy áll az árvízi védekezés. És hol tart a Duna...

Feleki Marietta

Mintha nem is közeledne az árvíz, úgy zajlik az élet szerda reggel Táton, Nyergesújfalun, Lábatlanon és Süttőn. A megszokott nagy forgalom vár minket a 10-es úton, iskolások, óvodások libasorban mennek az intézményekbe, mindenki munkába, boltba siet. Az Esztergom-Komárom közötti vonat nem közlekedik, a pótlóbuszok is csak Süttőig viszik az utasokat.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke Herman Jenőné polgármesterrel tartott terepszemlét az árvíz fenyegette Dömösön duna
Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke Herman Jenőné polgármesterrel tartott terepszemlét az árvíz fenyegette Dömösön
Forrás: Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata

Táton a patak emelkedik

Táton nyugodtak a helyiek, hiszen a 117-es elkerülőút, és egyben a védmű egyik része is, amely megvédi őket a nagy árhullámtól. Az elkerülőn azonban már látszik az érkező Duna, belvíz csillogott az úton a reggeli napfényben. 

A kistelepülésen átcsordogáló Únyi patak pedig kevésbé szerény oldalát mutatja: szinte pöffeszkedve tölti ki a medret, a felette álló kis híd alját nyaldossa. 

A patak feletti hídon egyébként néhány éve egy mobilgátat telepítettek, amely a folyó kiömlése esetén azonnal felhúzható. Emellett a vasúti kavicsos ágyazatot átvágva összefüggő védelmi rendszerré tették az Únyi patak töltését. A mostani adatok alapján a péntekre várható tetőzés 30-40 centiméterrel alatta marad a 2013-as rekordnak. A 117-es út másik oldalán a Duna elárasztotta a Táti szigeteket, a Kőgát felé vezető utat lezárták.

Mint Túri Lajos polgármester tájékoztatott: a Vízügyi Igazgatóság szakemberei és a társhatóságok Táton is felkészültek az árhullám fogadására, és az instrukciók alapján folytatják a logisztikai szervező munkát.

Nyergesen volt, akit kitelepítettek az árvíz miatt

A 10-es út Nyergesújfalui szakaszán több helyen homokzsákokat telepítettek, elsősorban a Bajóti patak körüli területeken. A patak egyébként a medrében van, nem találkoztunk vízzel az úton. A főút is szabadon járható. 

A település partmenti szakaszán persze nem állt meg a munka. Mihelik Magdolna polgármester tájékoztatása szerint 420 folyóméter gát van a településen, ezt részben fóliázták eddig. Volt, akiket ki kellett költöztetni időlegesen az otthonukból, az ő elszállásolásukat megoldották.

Komárom-Esztergom legkeletibb települése is biztonságban van. Dömösön Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke Herman Jenőné polgármesterrel tartott terepszemlét.

A vasúti partfalat nyaldossa a víz

Lábatlanon a főúton nem volt jele homokzsákoknak, ott főleg a Duna-parton zajlik a készülődés. A víz már elérte a vasúti síneket, emiatt a Vasút utcán csak félig lehet behajtani. A folyó elárasztotta a Duna Színpadot, szerda reggel a víz a vasúti sínektől 1 méterre állt.

Teller Péter polgármester bejegyzésében kiemelte: az előre meghatározott feladatokat elvégezték. A város területén az átereszek biztosítása folyamatosan zajlott, gépi és emberi erőforrások egyaránt rendelkezésre álltak. A hét második felétől a polgárőrség segítségét is kérték az éjszakai megfigyelő szolgálat megszervezéséhez. A geodéta a legfrissebb előrejelzések alapján bemérte és megjelölte a beavatkozási pontokon a védekezési szinteket.

Süttőn a településen belül az Alsó-dűlőben lévő vasúti átereszeket az önkéntes tűzoltók fa zsaluzattal, fóliás szigeteléssel lezárták, a Templom tér alatti vasúti műtárgynál létesítendő ellennyomó medence talajelőkészítési munkálatai elkészültek, az önkormányzat rendelkezik az induló védekezéshez szükséges eszközökkel: zsákokkal, fóliával, valamint töltőanyaggal. A Templom tér alatti homokzsákos védmű építésének megkezdése a vízszint emelkedési tendenciájának függvénye, az önkormányzat tájékoztatása szerint.

Emellett lezárták a 10-es út  Süttő-Neszmély közti szakaszát, az autósokat Tardos felé terelik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában