Akkor és most

2 órája

Ilyen volt az Öreg-tavi lehalászás több mint 60 év alatt

Akkor és most sorozatunkban most megmutatjuk, mennyit változott az Öreg-tavi lehalászás.

Akkor és most sorozatunkban most megmutatjuk, milyen volt a tatai Öreg-tavi lehalászás fél évszázad alatt.

Akkor és most a Öreg-tavi lehalászás. Olvass tovább a képekhez!
Akkor és most a Öreg-tavi lehalászás. Olvass tovább a képekhez! 
Forrás: fortepan/ Szalay Zoltán, 24Óra/ Zetovics Márió

Lehalászás 1963-ban: 

akkor és most 1964 lehlászás
Forrás: fortepan/ Szalay Zoltán

 

Lehalászás 2024-ben:

akkor és most 2024
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Az Öreg-tavi Nagy Halászat egy háromnapos „halas fesztivál”, amelyet Tatán rendeznek meg, és amelyet 2001 óta minden év október közepén szervez a Tatai Mezőgazdasági Zrt. A fesztiválhoz kapcsolódó partnerprogramok közé tartozik a Tatai Patara, a Víz, zene, virág fesztivál és a Tatai vadlúd sokadalom.

A név, Öreg-tavi Nagy Halászat, már az 1900-as évek elején is megjelent a hírekben, bemutatva, hogy a tó lehalászatát mindig is kiemelt figyelem övezte, nemcsak a halászok részéről. A hálóvetés mára társasági eseménnyé nőtte ki magát, és ezt a hagyományt elevenítik fel 2001 óta. A rendezvény középpontjában a víz, a hal, a halászat és a természet áll, amely szervesen összekapcsolódik Tata egyéb eseményeivel és hagyományaival.

A fesztivál lehetőséget biztosít a tóhoz kapcsolódó természet- és környezetvédelmi ismeretek átadására, valamint a hagyományos halászati eszközök és kézműves fogások (például nádverés és hálókötés) bemutatására. Ezenkívül hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez és a látnivalók számának gyarapításához.

Akkor:

akkor és most 1964 öregtavi lehalásázás
Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Most:

akkor és most 2024
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24Óra

A fesztivál legnagyobb attrakciója az országban elsőként és ma is egyedüliként megvalósuló látványhalászat, amelyet egy 400 méteres húzóhálós kerítéssel bonyolítanak le. Az egész napos halászat, halválogatás és halvásár lehetőséget ad arra, hogy a látogatók közelről ismerjék meg a halászok nehéz, de gyönyörű munkáját. A tájjellegű és országos halas gasztronómiát bemutató ételkóstolón a látogatók megízlelhetik az ország különböző tájegységeiből származó halspecialitásokat, amelyeket bajnok halfőzők készítenek el.

A halászat és gasztronómia mellett a fesztivál különféle kulturális programokkal is gazdagodik, amelyekben zenekarok és hagyományőrző néptánc együttesek szerepelnek.

 

Akkor és most sorozatunk további részei:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában