Figyelmeztetés

2024.08.19. 17:45

Halálos vírust terjeszthetnek ezek a cuki állatok: el a kezekkel a nutriáktól!

Tatán turistalátványosságnak számítanak és kézből etetik a nagytestű rágcsálókat. Máshol a bundájáért tartják a hódpatkányt. A szakemberek pedig arra figyelmeztetnek, hogy inkább maradjunk távol a nutriacsaládtól, ugyanis halálos kórt terjeszthetnek.

Goletz-DeáK Viktória

A tatai Intersaprnál élő nutriacsalád igazi turistalátványosság lett. Sokan látogatnak el a vizek városába, hogy közelebbről is megcsodálhassák a szelíd és bájos rágcsálókat. Még pár finom falatot is visznek nekik, amit a hódpatkánynak is nevezett állatok természetesen szívesen fogadnak. A nutriák annyira megszokták az embereket, hogy karnyújtásnyira merészkednek hozzájuk. Sőt akár kézből is kiveszik a finom falatokat, amiről sok fotó és videó is kering már a közösségi oldalakon. Azonban a szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy a a cukiságok halálos kórt terjeszthetnek. 

veszélyes veszettség nutria
Tatán egy szelíd nutriacsalád él az Interspar parkolójánál. A szakemberek szerint azonban jobb, ha óvatosak vagyunk velük
Fotó: Zetovics Mario / Forrás: 24 Óra

István Budapestről tartott feleségével Dunaalmásra, barátokhoz. Bevásárolni álltak meg a tatai üzlet parkolójában. István már korábban is hallott a tűzivíztározó szelíd lakóiról, így most kihasználva a lehetőséget, közelebbről is megnézte őket. A nutriák pont reggelijüket fogyasztották a parton, amit „rajongóik” vittek most is nekik. Közben többen is köréjük gyűltek, hogy közelebbről is megnézhessék az állatokat. Egy édesanya két kisgyerekének mesélt a nutriákról, de csak biztos távolból figyelték ténykedésüket. István azonban közelebb merészkedett a hódpatkányokhoz, a jó fotó kedvéért le is térdelt melléjük. A nagyra nőtt rágcsálók kíváncsian a férfihez mentek, de gyorsan elvesztették érdeklődésüket, amikor rájöttek, nem eleség van a kezében. 

Gyógyíthatatlan kórt terjeszt a nutria

István a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy elképzelhető, hogy az állatok veszettek, de nem hallott arról, hogy valakit már megharaptak volna és most őt sem bántották. A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal azonban nagyobb óvatosságra int. Felhívásuk szerint a nutriák komoly betegséget terjesztenek. Mint írták, az elszaporodott állatok a legkülönfélébb helyen bukkanhatnak fel, főleg vizes területek szomszédságában, de akár egy áruház parkolójában is találkozhatunk velük, mint Tatán. 

– Ezek az állatok általában barátságosak, ezért sokan megpróbálják megsimogatni őket, de ez nagy hiba. A hódpatkányok vadállatok, és ha megijednek, haraphatnak. A harapás nem csak fájdalmas, de egy halálos vírust is terjeszthet, a veszettség vírusát. A veszettség egy rendkívül veszélyes, gyógyíthatatlan betegség. 

Mivel a harapást okozó hódpatkányok megfigyelése nem lehetséges, minden hódpatkány okozta harapás után azonnal meg kell kezdeni a megharapott ember veszettség elleni oltását, ami minimum 3 alkalommal 4 oltást jelent

– írták felhívásukban. 

Bár portálunk nem tud olyan esetről, hogy Tatán megharapott volna bárkit egy nutria, fő az óvatosság. A harapások elkerülésének érdekében az kormányhivatal azt kéri, hogy senki se simogassa ezeket az állatokat, és azt a gyerekeknek se engedjék. 

A Kemma.hu figyelemmel kísérte a tatai nutriacsalád sorsát, miután igazi helyi „sztárok” lettek a nagytestű rágcsálók. Azonban a természetvédők már kevésbé örülnek a hírnévnek, hiszen életmódjukkal komoly károkat tudnak okozni. Szabó Máté, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a nutria egy viszonylag szelíd, növényevő nagy testű rágcsáló, amiket a bundájuk miatt hoztak be egykor Európába, invazív fajként veszélyt jelentenek a honos élővilágra. 

– Normális esetben nem is kellene a környéken élniük. Azonban az elmúlt időszakban sajnos elszaporodtak a környező vizes élőhelyeken. A ferencmajori halastavaknál, és az Által-érben is megtalálhatóak, de az Öreg-tónál is láttak már példányt – magyarázta a természetvédelmi őr, aki szerint, ha nem etetnék a nutriákat, elköltöztek volna, miután kiszáradt a víztározó.

– Az, hogy a helyiek etetik, kedvez a családnak és a szaporodásuknak. Így nyugodtan a maradhatnak a kiszáradt otthonukban is. Egyébként tovább kellett volna költözniük valamelyik vízfolyás mentén. Tudomásunk szerint jelenleg egy család él a víztározónál, a szülők és tizenegy kölyök. Ha a kicsik megnőnek, ők tovább fognak költözni, a szülők pedig újabb családot alapítanak, újabb tucatnyi nutria kölyökkel – szögezte le a szakember, aki korábban arról beszélt a Kemma.hu-nak, hogy milyen komoly pusztítást tudnak okozni a nutriák az élővilágban, ha elszaporodnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában