Kemma.hu videó

2024.08.17. 06:47

„Aki azt megveszi, így járt!” - itt a válasz, hogy meddig tart az idei dinnyeszezon

A nyár kedvenc gyümölcse a dinnye. De meddig tart a dinnyeszezon?

Varga Réka Antónia

 

Ismételten Tatabánya egyik kedvenc gyümölcsárusát, Elvirát kérdeztük. Tanácsait legutóbb százezrek nézték meg, így ha valaki, ő biztosan tudja a választ a kérdésre: meddig tart a dinnyeszezon ?

Elvirát kérdeztük arról hogy meddig tart idén a dinnyeszezon?
Elvirát kérdeztük arról hogy meddig tart idén a dinnyeszezon?
Fotó: Hagymási Bence

Lőrinc-nap és dinnyeszezon

A naptár szerint két Lőrinc-napot ismerünk, augusztus 10. és szeptember 5. A hiedelmek szerint a névnap után szedett dinnye „meglőrincesedik”, azaz kásás, túl érett lesz, mert  Lőrinc belepisilt a dinnyébe. Na de az utolsó nyári hónap közepén, vagy szeptember elején kell elengednünk a dinnyét? 

A bánhidai dinnyeárus szerint az idei évben a hatalmas meleg miatt egy hónappal hamarabb kezdődött a dinnyeszezon, de nem ér véget hamarabb. A megszokott módon szeptember elejéig bátran vásárolhatunk kedvenc nyári gyümölcsünkből.

Igaz-e a hiedelem?

Elvira elmondása szerint ő sohasem a Lőrinc-naphoz kötötte a szezon végét. Általában augusztus végén hozza el utolsó szállítmányát, ami szeptember elejéig kitart. Szóba hozta azt is, hogy 1-2 hét és vége a szezonnak, és ami a földeken marad, azt a dinnyét már nemigen hozzák fel a piacozók. Aki ezt megteszi, annak megvan a véleménye, aki pedig megveszi, mint fogalmazott, így járt...

A nyár slágere után sincs megállás, ekkor beköszönt az őszi hangulat, az apró gyümölcsök, mint a szilva és a körte mellett a hosszan elálló zöldségeké, a hagymáé és krumplié lesz a főszerep.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában