Kitüntetés

2024.08.20. 10:14

Bronz érdemkeresztet kapott az erdők Matula bácsija

Koncz Antal szerint az erdő bőséggel fogadja a vándorembert, ha ismeri a titkait. Az elkötelezett, nyugalmazott erdészt most Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki.

Kemma.hu

Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Bronz Érdemkeresztet adományozott Koncz Antalnak, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének, erdészeti és természetvédelmi ismeretterjesztés érdekében több évtizeden keresztül fáradhatatlanul végzett, értékes munkája elismeréseként. A kitüntetést Nagy István agrárminiszter adta át a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartott rendezvényen.

Koncz Antal szerint az erdő bőséggel fogadja a vándorembert, ha fogadja titkait. Az elkötelezett, nyugalmazott erdészt most Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki.
Koncz Antal a természetben. Sok évtizedes munkáját most Bronz Érdemkereszttel ismerték el
Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Mint a tárcavezető fogalmazott, „ezer éve, emberöltőkön át építjük a hazánkat, a közös otthonunkat, ezért az ezeréves keresztény magyar állam a nemzet közös alkotása”. Mint a kormany.hu-n írják, kiemelte: Szent István ünnepe mindig a keresztény hit, a hagyomány és a kultúra ünnepe, azé a hármas egységé, amely a magyarság összetartozásának és megmaradásának fundamentuma.

A Bronz Érdemkereszttel kitüntetett erdész hitvallása

Koncz Antal korábban, az Országos Erdészeti Egyesület kampányában beszélt arról, mit jelent neki az erdő. Mint fogalmazott, egyrészt mindent megad, amire az embernek szüksége van és lehet. 

– Vegyszer- és génmanipuláció nélküli húsok, fűszerek, gyümölcsök: tiszta ízekkel és illatokkal teli az erdő. Van egy csodálatos rét, amin egy hatalmas berkenye fa áll, az ágai lelógnak, arról szedegetek, arról csipegetek, sőt viszek haza belőle valamennyit. Lekvárja kuriózum, amikor az ember egy kis sült húst csinál. Itt a galagonya, ami szívgyógyszerként használható, itt a kökény, kiváló, vitaminokat tartalmaz, itt a csipkebogyó, ami C-vitamin. A vándorembert, ha ismeri ezeket, bőséggel fogadja az erdő – mesélt arról, mit ad neki az erdő, miért éltető közege ez az embernek. Mintha a Tüskevárból hallanánk Matula bácsit, Koncz Antal vaklószínűleg úgy ismeri és szereti az erdőket, mint a Kis-Balaton világát Fekete István regényalakja.

Ugyanezen az eseményen vehetett át Arany Érdemkeresztet Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok szaktanácsadója, nyugalmazott igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában